Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 29-05-2017 – ert.gr

13

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Οικονομία

Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία ολοκλήρωσης του 50% των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3908/2011 και η οποία έληγε στις 30 Ιουνίου 2017.

Κόμματα

Αντιδράσεις για την ομιλία Γιαννακίδη στην Εξεταστική για την Υγεία

Αντιδράσεις προκάλεσε σε μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία η ομιλία του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Γιαννακίδη, που συμμετέχει στις εργασίες της.
Ο Βουλευτής Ξάνθης αναφέρθηκε στην πορεία του Ερίκος Ντυνάν από την ανέγερση μέχρι την ιδιωτικοποίησή του καθώς και τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Ανδρέας Μαρτίνης (παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ύψους εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του, απιστία για εκπτώσεις 60-100% σε VIP πολιτικά πρόσωπα).
Άφησε αιχμές για 320.000 ευρώ που πήγαιναν από το Νοσοκομείο στην κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη για τις δημόσιες σχέσεις του «Ερρίκος Ντυνάν», αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από συναδέλφους του της ΝΔ. Ο κ. Γιαννακίδης απάντησε ότι παραθέτει στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και η ένταση αποκλιμακώθηκε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στον τρόπο της ιδιωτικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν και τα διλήμματα που τέθηκαν, όπως κατ’ αντιστοιχία συνέβη στα συνεταιριστικά εργοστάσια της Ξάνθης, όπως είπε.
Η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας και επικεντρώνεται στη φαρμακευτική δαπάνη, στο Ερίκος Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Νovartis.

Aυτοδιοίκηση

Τρίτη Συνέργεια …Η Συνέργεια ακόμα ζητούμενο στην ΑΜ-Θ

Ολοκληρώθηκε και η τρίτη Συνέργεια ΑΜ-Θ στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης, Απόστολος Μαρδύρης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναλάβει, όπως είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στον χαιρετισμό του, τον συντονιστικό ρόλο με τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης. Η σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, η φετινή Συνέργεια χαρακτηρίσθηκε από όχι μεγάλη συμμετοχή εκθετών-περίπου 50…αλλά και επισκεπτών, – οι οποίοι επιθυμούν δικτύωση με άλλους επαγγελματίες και επέκταση σε άλλες αγορές. Ωστόσο η ανταπόκριση των εστιατόρων και των ξενοδόχων δεν ήταν στον αναμενόμενο βαθμό, προκειμένου να ξεκινήσουν σχήματα συνεργασίας με τους παραγωγούς, στοχεύοντας στην διεύρυνση της γκάμας τοποθέτησης των τοπικών προϊόντων, προσδίδοντας και γαστρονομική ταυτότητα και σφραγίδα στο προσφερόμενο προϊόν του επισκέπτη- τουρίστα.
Οι επαφές αυτού του τύπου ήταν πολύ υποτονικές και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην τρίτη Συνέργεια, θα έπρεπε να υπάρχουν ισχυρές βάσεις εμπιστοσύνης συνεργασίας και συνέργειας, στις οποίες συν τω χρόνω θα πρέπει να κτίζεται και κάτι καινούργιο.
Η φετινή διοργάνωση έδειξε πως υπήρχαν οργανωτικές αδυναμίες, δεν έγινε η κατάλληλη προβολή της εκδήλωσης, ούτε εκπέμφθη ξεκάθαρα το μήνυμα της Συνέργειας προς όλα τα επίπεδα των επαγγελματιών.

Τραχανάς για Πρωϊνό στα Ξενοδοχεία, Γιατί όχι;

«Τραχανάς στα Ξενοδοχεία της ΑΜ-Θ για πρωϊνό σημαίνει 30 λεπτά κόστος για την κάθε μερίδα. Ποιος τρώει πρωϊνό με 30 λεπτά σήμερα;», αναρωτιέται ο επιχειρηματίας από τη Ροδόπη Σπύρος Οικονόμου, που κάνει θραύση στο εξωτερικό με τις ποικιλίες στον παραδοσιακό τραχανά με λαχανικά, γάλα και αυγά, αλλά δεν μπορεί να «πείσει» αυτός και οι άλλοι συνάδελφοί του τους ντόπιους ξενοδόχους να συμπεριλάβουν τον τραχανά στο πρωϊνό που προσφέρουν και όχι τα τυποποιημένα -και εισαγόμενα πολλές φορές μαρμελάδα βούτυρο, τσάϊ, ακόμα και μέλι- .
Αυτή την απάντηση έδωσε ο κ. Οικονόμου σε εκείνους τους Ξενοδόχους και Εστιάτορες που διατείνονται πως είναι πολύ ακριβά τα τοπικά προϊόντα για να τα βάλλουν στο πρωϊνό και γενικά στο υπόλοιπο μενού…
Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν δυναμική η παρουσία της Ροδόπης με Σπύρο Οικονόμου και τη Θρακιώτικη Ζύμη, Προϊόντα δίκοκκου σιταριού Δημήτρης Καρακούσης, ΚΟΙΝΣΕΠ ΣΠάρτακος με ζυμαρικά και αλεύρι δίκοκκου σιταριού, Ελαιοκομικό συνεταιρισμού Μαρώνειας μαζί με το πρόσφατο χρυσό βραβείο για το ελαιόλαδο της Μαρώνειας από το Λονδίνο, ενώ ετοιμάζονται να μπουν και στο δικό τους τυποιητήριο.

Πρωτογενής Τομέας

Αποστόλου: Καταργείται εντός του έτους ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

«Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης που έχουν οι παραγωγοί που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:
Εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:
α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού
β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και
γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρ.

Αποστόλου: Κονδύλια 39,6 εκατ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας

Το «πράσινο φως» για την προκήρυξη του μέτρου «Αγροτική Οδοποιία» από τις Περιφέρειες της χώρας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 39,6 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε από την Καβάλα, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικούς βουλευτές ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Συγκριμένα, στην ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό, όπου συμμετείχαν θεσμικοί φορείς και Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, καθώς και αλιέων, ομάδων παραγωγών, εξαγωγικών φορέων, της Αναπτυξιακής Καβάλας, του ΓΕΩΤΕΕ κ.ά.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο το θεσμικό πλαίσιο και οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διαδικασίες και πλέον οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών της χώρας μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Προσκλήσεων για το μέτρο της «Αγροτικής Οδοποιίας».
Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο μέτρο δημοσίου χαρακτήρα για το οποίο θα εκδοθούν Προσκλήσεις από τις Περιφέρειες.
Στη συνάντηση με τα στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του Υπουργείου με τις Περιφέρειες για την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4.7 δις ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δις ευρώ.

Αυτοδιοίκηση

Έως 9 Ιουνίου για τις εγγραφές στους παιδικούς Σταθμούς

Έως τις 9 Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο eetaa.gr αίτηση συμμετοχής το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προκειμένου να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Η δράση αφορά τη δωρεάν ένταξη βρεφών και νηπίων 2 μηνών έως 4 χρόνων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδιών έως 12 ετών σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς επίσης παιδιών και εφήβων με αναπηρία σε αντίστοιχες δομές.

ΑΜΕΑ

Κάλεσμα για απόκτηση σκύλου –οδηγού σε άτομα με προβλήματα όρασης

Kαλούνται οι συνάνθρωποί μας και οι συγγενείς τους από την περιοχή της Ροδόπης με ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ να επικοινωνήσουν με το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης, ώστε να εκπαιδευθούν για να μπορέσουν να αποκτήσουν σκύλο οδηγό δωρεάν για την αυτόνομη πρόσβαση τους στις πόλεις της περιφέρειας Ροδόπης τηλ επικοινωνίας 6972374996

Εκπαίδευση

Στο ΕΕΕΕΚ Γενισέας η θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου από το Δροσερό

Μετά από πρόσκληση του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης η θεατρική μαθητική ομάδα του 8ου Γ/σιου παρευρέθηκε στην Γενισέα όπου και έδωσε με επιτυχία την παράσταση «Μονόλογοι στο Αιγαίο».
Πρόκειται για μια αξιόλογη μαθητική πρωτοβουλία ενταγμένη στο «Πανελλήνιο θέατρο για την εκπαίδευση», που εντυπωσίασε στην πρεμιέρα που έδωσε τον περασμένο μήνα στο θέατρο Μονής Λαζαριστών στην Θεσ/νίκη. Το θεατρικό δρώμενο διάρκειας 10΄ σκηνοθέτησαν οι καθηγήτριες Δαμιανάκη και Ηλιάδη και αναφέρεται σε αληθινές ιστορίες ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που πέρασαν από την Ελλάδα. Με πολλά μηνύματα για τον ρατσισμό και την διαφορετικότητα και δυνατές συγκινήσεις.
Ο Δ/ντης του ΕΕΕΕΚ Ψωμακέλης Κ. τόνισε την αναγκαιότητα παρόμοιων εκπαιδευτικών δράσεων και έδωσε συγχαρητήρια σε μαθητές και καθηγητές για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ να προσφέρουν αναμνηστικά γλαστράκια από τα θερμοκήπια και εργαστήρια του σχ. συγκροτήματος, στους πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 10 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στον Ανατολικό Κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 43χρονος αλλοδαπός, υπήκοος FYROM, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Σρι Λάνκα.
Το όχημα κατασχέθηκε, όπως και χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας