Εμείς οι Ευρωπαίοι ή εμείς και οι Ευρωπαίοι; Ο Μ. Σχοινάς μιλάει για όλα στην ΕΡΤ

8

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στον Βασίλη Βασιλόπουλο, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν και πολύπειρος γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα Μαργαρίτης Σχοινάς, έδωσε όλο το πλέγμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη γενικότερα. Μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική προσπάθεια να καλύψει τις συνέπειες της βίαιης προσαρμογής της χώρας στο ευρώ, αναφέρθηκε στις προοπτικές της «ευρωπαϊκής αντεπίθεσης» που εκτιμά ότι αποκτά νέα ορμή με την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να καλύψει το χαμένο έδαφος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ επισήμανε και το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που στην Ελλάδα, ειδικότερα, έχει καθυστερήσει την ψηφιακή επανάσταση. Έδωσε και το στίγμα της παρέμβασης της Κομισιόν στο προσφυγικό.

«Να μη βασίζουμε τις κρίσεις μας στην επιφάνεια αλλά να πάμε στο βάθος«, είπε ο κ. Σχοινάς στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κρίση της Ελλάδας. «Τη σαφέστερη απάντηση», συμπλήρωσε, «την έδωσε ο Γιούνκερ με τη δραματική δήλωσή του εκείνη τη Δευτέρα της 29ης Ιουνίου 2015, ότι Ελλάδα είναι Ευρώπη και Ευρώπη είναι Ελλάδα. Με μια ψύχραιμη ανάλυση δεν υπάρχει Ελλάδα και Ευρώπη αλλά Ελλάδα με Ευρώπη».

Σε σχέση με τις αντίθετες φωνές, και τους ευρωσκεπτικιστές, ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι «η αμαφισβήτηση είναι κάτι υγιές. Το ότι υπάρχουν πολίτες που απαιτούν περισσότερα είναι κάτι που δεν πρέπει να μας τρομάζει. Υπάρχει μια υγιής δίψα γιατί θέλουν την Ευρώπη ως ένα ιμάντα επίλυσης θεμάτων που τους αφορούν στην καθημερινότητά τους».

Για την οικονομική προοπτική της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε στην Ευρώπη, από το 2014 και μετά, έναν σημαντικό επενδυτικό πόλο, το πακέτο Γιούνκερ που έχει φέρει 183 δισ. επενδύσεις στην πραγματική οικονομία πέρα από τις διαρθρωτικές, πάνω από 200 000 θέσεις εργασίας άμεσες, γύρω στις 800.000 έμμεσες.

Δεν έχει λυθεί το προσφυγικό, όμως «κανείς δεν λέει ότι δεν έχουν βελτιωθεί τα πράγματα σε σχέση με το πρώτο καλοκαίρι, έχουμε ακτοφυλακή έχουμε τα hot spots, όλα αυτά γίνονται μέσα από κοινοτικές δράσεις».

Ειδικότερα για την Ελλάδα είπε ότι «ερχόμενοι στην οικονομία να έχουμε το κουράγιο να πούμε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν είχε την αντίστοιχη προετοιμασία για την προσαρμογή στο νέο νόμισμα, που γίνεται εδώ με βίαιο τρόπο μέσα στο ευρώ. Και πιστεύω ότι έχουμε αφήσει το χαμηλότερο σημείο της καμπύλης και τώρα είναι η ώρα για να διορθώσουμε τις συνέπειες της προσαρμογής, δηλάδη τη μεγάλη ανεργία και την ανεργία των νέων. Είναι μια απόλυτη προτεραιότητα, όπως η επιβολή της επιχειρηματικότητας και η πάταξη της γραφειοκρατίας, που πνίγει τον άνεργο, και πιστεύω ότι υπάρχει η διάθεση η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «υπάρχουν πολλοί νέοι που προσπαθούν να κάνουν κάτι αλλά δεν το επιτυγχάνουν, ο λόγος είναι και οι θεσμοί και οι απαγορεύσεις του προγραμματος που συμμετέχει η χώρα», ο κ. Σχοινάς ομολόγησε ότι «η Ευρώπη δεν κατάφερε να δημουργήσει μια ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Χάνουμε 280 δισ. από δυνητικά κέρδη που θα έφερνε μια ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη και δεν τα καταφέραμε γιατί για να έχεις μια ενιαία αγορά δεν αρκεί να απελευθερώσεις την πρόσβαση στις υπηρεσίες αλλά χρειάζεται να έχεις και ισχυρά συνοδευτικά μέτρα που θα κάνουν αυτή την πρόσβαση λειτουργική, όπως δεν μπορείς να έχεις ψηφιακή αγορά υπηρεσιών αν έχεις εθνικούς νόμους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν είσαι μπροστά στο κομπιούτερ και συναλλάσσεσαι θα φορολογείσαι, όπως κάθε επιχειρηματίας, αλλά δεν θα έχεις τα ρυθμιστικά εμπόδια που σου βάζουν 28 εθνικοί ρυθμιστές ή 28 νόμοι. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε και είναι μια από τις 10 προτεραιότητες του Γιούνκερ. Η Επιτροπή αυτή στο τέλος της θητείας της να δείξει την ψηφισκή ενιαία αγορά ως μια από τις κατακτήσεις της».

Συμπλήρωσε ότι «για την Ελλάδα ισχύει και κάτι άλλο, πρέπει να βοηθηθεί και η απλοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, που μπορούν να γίνουν ψηφιακά σε βάρος του χαρτιού που παρεισφρύει παντού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο αυτοτελές υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λύσει όλα αυτά τα προβήματα».

Για τον Μακρόν, είπε ότι «η Γαλλία ειναι ο κεντρικός πυλώνας του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος. Ήταν η σωστή στιγμή να εμφανιστεί ο Μακρόν. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά η Γαλλία θα δώσει τον τόνο της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης. Θα υπάρχει μια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, όταν ο Μακρόν δίπλα στον ή στην Γερμανίδα καγκελάριο θα δώσουν από κοινού αυτόν τον τόνο για τα επόμενα 5 χρόνια», κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεξί χέρι του προέδρου Γιούνκερ.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας