ΕΡΤ3: «Οι Παναγίες του Αιγαίου»

8

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Στην Παναγία Φιλερήμου στη Ρόδο είναι αφιερωμένο το πέμπτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου», που μεταδίδεται -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 και ώρα 19:30 από την ΕΡΤ3.

Επεισόδιο 5ο: «Παναγία Φιλερήμου – Ρόδος»

Η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, είναι ένα από τα σημαντικά χριστιανικά κειμήλια. Θεωρήθηκε ότι είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά η ιστορία της εικόνας φαίνεται να ξεκινά από τον 11ο αιώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι η εικόνα προέρχεται από την Ιερουσαλήμ. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου την έφεραν στη Ρόδο, το έτος 1000, όπου αργότερα πήρε και το προσωνύμιο από το λόφο Φιλέρημο, στον οποίο εφιλοξενήθη, και έγινε η προστάτιδα του νησιού.

Οι Παναγίες του Αιγαίου, άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες,  είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα.

Στους τοίχους τους, πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους, οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Κι όλες έχουν ένα θαύμα να σου αφηγηθούν.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι Παναγίες του Αιγαίου», παραγωγής White Fox 2014-2017, κάνει ένα οδοιπορικό  στην ιστορία και την παράδοση τόπων ιερών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς πιστούς και βρίσκονται στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.

«Άραγε θε ν’ αξιωθώ, τον κάβο να πατήσω, την Παναγιά του Χωραφιού να πα’ να λειτουργήσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα τραγούδι του Καστελλόριζου.

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Γκράχαμ.

Σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Μάνος Κριτσιωτάκης.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας