Κορυφώνονται τα «Παλαιολόγεια» στον Μυστρά

7

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Κορυφώνονται στον Μυστρά Λακωνίας, οι πρωτοβουλίες τιμής και μνήμης, για τα 564 χρόνια απ’ την Άλωση της Πόλης.

O θρυλικός τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος-γιος του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β-και άρχοντας του Δεσποτάτου του Μυστρά, ανήλθε στο θρόνο, στις 12 Μαρτίου του 1449, μετά το θάνατο του Ιωάννη Η.
Υπήρξε γενναίος, αποφασιστικός και συνετός βασιλιάς. Αρχικά, προσπάθησε να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Δύσης και του Πάπα και να διαπραγματευθεί με τον Μωάμεθ Β. Ωστόσο, οι κινήσεις του δεν απέδωσαν, παρά μόνο μία μικρή στρατιωτική βοήθεια απ’ τη Δύση.
Ο Κωνσταντίνος, παρά τις δυσκολίες, προτίμησε να αντισταθεί μέχρι τέλους στους Οθωμανούς. Πολέμησε γενναία, μέχρι το τέλος και έπεσε πάνω στα τείχη της Βασιλεύουσας, μαχόμενος, στις 29 Μαίου του 1453. Οι χρονικογράφοι ισχυρίζονται πως βρέθηκε το νεκρό του Σώμα απ’ τον Μωάμεθ και ετάφη με τιμές στη Μονή Περιβλέπου, ενώ κάποιες άλλες οθωμανικές πηγές, μιλούν για αποκεφαλισμό.
Στη λαική παράδοση, ο Κωνσταντίνος πέρασε ως «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» και κατάφερε να λαμπρύνει με το λόγο-στην περίφημη τελευταία ομιλία του προς τους στρατιώτες και τους άρχοντες στην Αγία Σοφία- αλλά και με την ηρωική στάση του, τις τελευταίες μεγάλες στιγμές του Μεσαιωνικού Ελληνισμού.
564 χρόνια απ’ την Άλωση της Πόλης, ο Δήμος Σπάρτης και τα νομικά του πρόσωπα, πραγματοποιούν θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αφιερωμένες στην υπέρτατη θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.
Επίκεντρο της επετείου μνήμης, ο Μυστράς και ο Αρχαιολογικός του χώρος.
Τη Δευτέρα, 29 Μαίου, στις 10 το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ αμέσως μετά, θα διεξαχθεί Τρισάγιο στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και κατάθεση στεφάνου απ’ τον Πρόεδρο.
Το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση, με παραδοσιακά τραγούδια, εμπνευσμένα απ’ τα γεγονότα της Άλωσης.
Εν’ τω μεταξύ, σήμερα στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, στον Μυστρά, διοργανώθηκε συνεδριακή εκδήλωση, με θέμα «Το Βυζάντιο στους Παλαιολόγειους Χρόνους:πολιτική παρακμή-πολιτισμική άνθηση».
Οι δράσεις-που τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας-ολοκληρώνονται στις 3 και στις 4 Ιουνίου, με σκοπευτικούς αγώνες.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας