Κρέμες σώματος μπορεί να συνδέονται με θανάτους που προκλήθηκαν από πυρκαγιές

3

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Εκατοντάδες θάνατοι ανθρώπων σε πυρκαγιές μπορεί να συνδέονται με την χρήση κρέμας σώματος όπως υποστηρίζει ένας πολύπειρος πυροσβέστης και καταδεικνύει μια σχετική έρευνα που διεξήγαγε το BBC.

Σύμφωνα με τον Chris Bell, διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο δυτικό Yorkshire, οι κρέμες σώματος που χρησιμοποιούμε είτε για διάφορους λόγους αλλά και για την θεραπεία δερματικών προβλημάτων (έκζεμα, ψωρίαση κλπ) είναι φυσικά ασφαλείς προς χρήση.

Ωστόσο, πολλές από αυτές περιέχουν ένα επικίνδυνο συστατικό, την παραφίνη το οποίο αποτελεί μια εύφλεκτη ύλη. Έτσι όταν απλώνουμε αυτές κρέμες στο σώμα, ένα μέρος αυτών απορροφώνται από τα ρούχα μας κλπ και έτσι είναι αρκετά εύκολο όταν το ύφασμα έρθει σε επαφή πχ με ένα αναμμένο τσιγάρο, μια φλόγα ή άλλες ανάλογες πηγές θερμότητας, να πάρει φωτιά.

«Τις χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσοι θάνατοι από φωτιές μπορεί να προκλήθηκαν [με αυτόν τον τρόπο] αλλά εκτιμώ πως μπορεί να είναι εκατοντάδες» δήλωσε στο BBC.

Σημειώνεται πως το BBC 5 κατά την έρευνα που διεξήγαγε σε περιοχές όπως το Yorkshire και το  Lincolnshire, διαπίστωσε πως μόλις επτά από τα συνολικά 38 προϊόντα που περιέχουν παραφίνη και είναι εγκεκριμένα να διακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν την σχετική επισήμανση που προειδοποιεί για τα υλικά που περιέχουν οι συσκευασίες. Η ίδια έρευνα, κάνει λόγο για 37 θανάτους που συνδέονται με τη χρήση κρέμας με παραφίνη και σημειώθηκαν από το 2010. Εκτιμάται δε πως ίδια ήταν και η αιτία οκτώ ακόμη θανάτων σε φωτιά που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2016.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα με βάση την παραφίνη για την αντιμετώπιση του εκζέματος και της ψωρίασης και διάφορες άλλες κρέμας για το δέρμα, τις οποίες απλώνουν σε όλο τους το σώμα ή σε διάφορα μέρη του σώματος για τη θεραπεία διάφορων δερματικών προβλημάτων. Αλλά δυστυχώς, αυτή η κρέμα μπορεί να περάσει στα υφάσματα, σε ρούχα, επιδέσμους κλπ και να τα μετατρέψει σε εύφλεκτα υλικά» λέει ο Bell.

«Οι κρέμες είναι ασφαλείας προς τη χρήση, αλλά εάν το άτομο που του τη χρησιμοποιεί εκτεθεί σε γυμνή φλόγα ή γενικότερα σε κάποια πηγή θερμότητας, μπορεί να πάρει φωτιά».

Πηγή: BBC

loading...


Πηγή link

Αφήστε το μήνυμά σας