Μη επανδρωμένο σκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας γύρισε στη Γη μετά από διετή αποστολή

12

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

X37B

U.S. DoD via Getty Images

Το μη επανδρωμένο πειραματικό στρατιωτικό διαστημοπλάνο X-37B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε την Κυριακή στη Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, ολοκληρώνοντας μια απόρρητη αποστολή που διήρκεσε για περίπου δύο χρόνια.

Το εν λόγω διαστημόπλοιο, το σχήμα του οποίου παραπέμπει σε «μίνι» διαστημικό λεωφορείο, προσγειώθηκε στις 7.47 πμ (τοπική ώρα) σε διάδρομο που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τις επιστροφές των διαστημικών λεωφορείων. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters, το σκάφος, που κατασκευάστηκε από τη Boeing, εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2015 από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, με πύραυλο Atlas 5 της United Launch Alliance. Υπάρχουν δύο του τύπου, τα οποία εναλλάσσονται σε αποστολές. Το συγκεκριμένο Χ-37Β πραγματοποίησε άγνωστου είδους πειράματα και δοκιμές μέσα σε ένα χρονικό διάστημα άνω των 700 ημερών σε τροχιά. Ήταν η τέταρτη και πιο μακροχρόνια μέχρι τώρα αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο είναι γνωστό για τη μυστικότητα που το περιβάλλει. Σύμφωνα με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, τα σκάφη πραγματοποιούν πειράματα με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών σκαφών.

Τα διαστημοπλάνα του τύπου αυτού έχουν μήκος 9 μέτρων και άνοιγμα φτερών περίπου 5. Η πρώτη πτήση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2010, με το σκάφος να επιστρέφει μετά από 9 μήνες. Μια δεύτερη αποστολή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και κράτησε 15 μήνες, ενώ μια τρίτη εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και επέστρεψε μετά από 22 μήνες.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας