Μικρά Τέμπη : «Πολύτιμο παραποτάμιο οικοσύστημα στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου»

24

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Τα Μικρά Τέμπη η » Τα Στενά Καλαμακίου» , όπως ονομάζονται, είναι  ένα εντυπωσιακό για τη γεωμορφολογία του φαράγγι, όπου η πυκνή βλάστηση, πανύψηλων πλατάνων στις όχθες του Πηνειού, σε αντίθεση με τους γυμνούς και απότομους γκρεμούς του – καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εκλείψει – συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη», όπως γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου του ο κ. Στάμος Δ. Γραμμένος.

Sdrolia Tempi

Αυτήν περιοχή που είναι γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους, όπως επεσήμανε σήμερα στην ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα. Σταυρούλα  Σδρόλια, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Αμυγδαλέας  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Sourlatzis -Gouloulis -Grammenos

Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απόστολος Σουρλατζής και ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, εκτός από την κα Σδρόλια, παρουσίασε και ο ιστορικός Σταύρος Γουλούλης που χαρακτήρισε τα Μικρά Θεσσαλικά Τέμπη σημαντικό πέρασμα από την Τρικαλινή προς την Λαρισινή πεδιάδα και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Mikra Tempi 1

Σε ότι αφορά το πετρόχτιστο γεφύρι που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, διαθέτει 9 βάσεις, Ευρωπαϊκού τύπου -Ρωμαϊκού και στην βάση είχε σιδηροκατασκευή. Το γεφύρι βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου και η σιδηροκατασκευή του καταστράφηκε.

Mikra Tempi 2

Αρχικά η διάβαση γινόταν με μια πλωτή σχεδία – πορθμείο στη θέση που σήμερα ονομάζεται Καράβι, αργότερα μέσω της πετρόχτιστης γέφυρας και τέλος μέσω της σιδερένιας γέφυρας του Κουτσόχερου (Στάμος Γραμμένος).

Amigdalea -TEMPI

Όπως τόνισε  ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζής «το μικρό σήμερα χωριό, λόγω της θέσης του, έχει γνωρίσει περιόδους ακμής στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο όμορφο ποτάμι το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη πηγή πλούτου, και στο γεγονός ότι ο οικισμός αποτελούσε φυσική οχυρωματική θέση από την κλασική ακόμη εποχή.

Mikra Tempi 3

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως « βιότοπος, πολύτιμο παραποτάμιο οικοσύστημα στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου» (με κωδικό 047 Στενά Καλαμακίου). «Οι λαξευμένοι βράχοι και οι δομημένες πέτρες σε ορισμένα σημεία δείχνουν ότι πρόκειται για αρχαίους δρόμους, οι οποίοι παλιότερα ένωναν την τρικαλινή με τη λαρισινή πεδιάδα, καθώς εδώ υπήρχε η δίοδος (πόρος) του Πηνειού).

Amigdalea kosmos

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Κ. Γαλλή, στη θέση Μαγούλα του οικισμού Προσφύγων διακρίνονται στρώματα της Χαλκοκρατίας και λείψανα τοίχων. Εκεί βρέθηκαν και απολιθωμένα οστά ζώων της παλαιολιθικής εποχής. Στην όχθη του Πηνειού και στο ΝΑ άκρο της Μαγούλας έχουν βρεθεί επίσης πολλοί τάφοι με πήλινα ή λίθινα καλύμματα καθώς και πήλινοι σαρκοφάγοι.

200px-ΑΓΙΟΣ_ΝΙΚΟΛΑΟΣ_2

Στην εξωτερική μάλιστα βόρεια πλευρά του ναού του Αγίου Νικολάου, υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή της κλασικής εποχής που από το σχήμα των γραμμάτων της χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα».

Kosmos Amigdalea

Στον όμορφο αυτό χώρο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και η ΔΕΥΑΛ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλέας – συνοικισμού Αμυγδαλέας, «Γούνιτσα», πραγματοποίησαν εκδήλωση  όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα Στενά του Καλαμακίου και στη συνέχεια να ενημερωθούν  από τον ιστορικό Σταύρο Γουλούλη με θέμα «Η Γούνιτσα: μια ιστορική αναδρομή στο χώρο της», να ξεναγηθούν  Ξ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από την έφορο Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και  να διασκεδάσουν υπό τους ήχους  παραδοσιακής  μουσικής  και να απολαύσουν  εδέσματα  σε ένα δροσιστικό και μαγευτικό περιβάλλον. Στον χώρο υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Πηνειό, ευγενής παραχώρηση από το φωτογραφικό αρχείο του ιατρού – ιστοριοδίφη κ. Νικολάου Παπαθεοδώρου.

Amigdalea Episimoi

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης  Θεσσαλίας  κ. Χρήστος  Καλομπάτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων κ.  Δημήτρης  Τάχος, ο αντιδήμαρχος  Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος,  ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Μιχάλης Αναστασίου που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, ο νομικός  Γιώργος  Μίγας,  εκπρόσωπος της εκκλησίας, του  δασαρχείου και πλήθος κόσμου που αγκάλισε την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων που προσπαθεί να ξαναζωντανέψει την περιοχή και να την καταστήσει σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους.

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας