Τσίπρας – Ερντογάν: Θετικό πρόσημο βλέπει το Μαξίμου – Επιμένει για τους «οκτώ» ο Τούρκος Πρόεδρος | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0
7


Ως θετικό βήμα για την αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είχαν παγώσει από τον Σεπτέμβριο, βλέπει το Μαξίμου τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Πεκίνο. 

Ο Ερντογάν συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο τη σημασία αποκλιμάκωσης των τούρκικων προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε από την πλευρά του τις πάγιες θέσεις  της χώρας του. Συμφώνησε, ωστόσο, στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επομένη περίοδο και στη σημασία δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας των αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Το αίτημα για έκδοση των «οκτώ» πραξικοπηματιών επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας,  ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα λέγοντας στον Αλ. Τσίπρα πως η μη έκδοση τους ήταν «σφάλμα» της Αθήνας

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Στη συζήτηση για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξή του στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προστατευθούν για να πετύχουν . Πρόσθεσε  ακόμη ότι για να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για αρκετά οικονομικά ζητήματα, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης καθώς και μια δεύτερη διάβαση αυτοκινήτων στον Εβρο.

Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας  στην Κωνσταντινούπολη 22 Μάη για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες..

Συμφωνήθηκε ακόμα, συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, για τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο Four Seasons, και κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά.Source link

Αφήστε το μήνυμά σας