Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

5

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Γιγαντιαία και αγωνιώδης είναι η επιχείρηση για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής από την ρύπανση στο Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως τη Γλυφάδα. Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για το ναυάγιο και τη ρύπανση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», άσκησε η εισαγγελία Πειραιά.

Στην εισαγγελία Πειραιά απεστάλη από το λιμενικό σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή, η δικογραφία για την υπόθεση του ναυαγίου του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε επίσης εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και για την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας απαγορεύεται το κολύμπι και το ψάρεμα στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας, στις ακτές των περιοχών «Βοτσαλάκια», των Δήμων Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού Αργυρούπολης, σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας και στον όρμο Λιμνιώνα.

Κηλίδες και δυσοσμία συνοδεύουν την έκκληση των αρχών προς τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις ακτές, ενώ δημιουργήθηκε πλωτό φράγμα στο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών του Αγίου Κοσμά, για να περιοριστεί το μολυσμένο νερό.

«Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή»

Μηνυτήρια αναφορά με την οποία στρέφονται κατά παντός υπευθύνου για την θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στο Σαρωνικό μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη 2, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου και Ανδρέας Κονδύλης, ενώ είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Στην αναφορά των δημάρχων γίνεται λόγος για ανυπολόγιστη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ζημιά από την διαρροή του πετρελαίου και τονίζουν ότι η επέκταση της ρύπανσης καταδεικνύει ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της.

«Παρά το γεγονός ότι οι πετρελαιοκηλίδες αυτές κατευθύνονταν προς τα νότια παράλια της Αττικής λόγω των ανέμων και των θαλασσίων ρευμάτων, οι Δήμοι μας ενημερώθηκαν για την ανάγκη λήψης μέτρων και συνδρομής στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης μόλις το πρωί της Τετάρτης 13.07.2017, δηλαδή τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου», υποστηρίζουν οι δήμαρχοι και ζητούν την τιμωρία κάθε υπεύθυνου για την ζημιά που υπέστησαν.

Καθαρές οι ακτές του νότιου Σαρωνικού

Με έγγραφό του στους τέσσερις δήμους του νότιου παραλιακού μετώπου (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής), ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου ενημερώνει ότι αποτράπηκε η εξάπλωση της ρύπανσης. Το πλωτό φράγμα που τοποθετήθηκε από το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συνέβαλε στην σταθεροποίηση της πετρελαιοκηλίδας επιτρέποντας έτσι στα απορρυπαντικά πλοία του Λιμενικού με τη συνδρομή των σκαφών της εταιρείας «North Aegean Slops» και τη πολιτική προστασίας του Δήμου, να επιτελέσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα το έργο τους.

Για την πορεία του καθαρισμού και της απορρύπανσης του Σαρωνικού ενημερώθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετέβη με σκάφος -μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη– στον τόπο του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου.

Και το Πολεμικό Ναυτικό στην επιχείρηση απορρύπανσης

Στη διάθεση του λιμενικού σώματος βρίσκονται από χθες μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο Βασίλης Λεβέντης αμέσως μετά την επίσκεψη του στα σημεία ρύπανσης, έκανε δηλώσεις στην δημόσια τηλεόραση, τονίζοντας ότι «τώρα μένει να εξεταστούν οι ευθύνες, που είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης, «πως έγινε αυτό και πως δόθηκαν άδειες στον άνθρωπο αυτό». Ο κ.Λεβέντης, επισημαίνει παράλληλα, ότι πρέπει να διασφαλιστεί το σφράγισμα των αποθεμάτων πετρελαίου στο πλοίο, «γιατί αν έχουμε διαρροή τότε θα μιλάμε για έγκλημα».

Στην  επιχείρηση απορρύπανσης παίρνουν μέρος και 13 ιδιωτικά σκάφη.

Ειδικό κλιμάκιο του Δήμου Ρότερνταμ καταφθάνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη που έθεσε σχετικό αίτημα στον ολλανδό ομόλογο του, Άχμεντ Αμπουταλέμπ, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, για το Athens Mayors’ Forum.

Σωκράτης Φάμελλος: Ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης ναυτικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης ατυχημάτων στη Μεσόγειο, μετά από διαβουλεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο με το Ισραήλ και την Κύπρο. Όσον αφορά το θέμα της διημερίδας που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «πρέπει όλοι να αλλάξουμε τρόπο ζωής» και από τα 15 κιλά τον χρόνο που ανακυκλώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης, να φτάσει τα 130 που ανακυκλώνει ο μέσος Ευρωπαίος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Νίκος Καπόγλης, Γιάννης Φασουλάς, Κατερίνα Μπατζάκη

Σχετική είδηση:Σαρωνικός: Εντατικές προσπάθειες για περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας (video)

Σχετική είδηση: ΠΕΜΕΝ: Σωρεία καταγγελιών για πλοία «πλωτές βόμβες»

Σχετική είδηση: Αγώνας δρόμου για την απορρύπανση του Σαρωνικού (video)

Σχετική είδηση: Π. Κουρουμπλής στην ΕΡΤ: Δεν υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση του ατυχήματος (video)

 

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας