Σε τροχιά σύγκρουσης Σλοβανία-Κροατία για τον Κόλπο του Πιράν. Μια «αόρατη» εστία έντασης που διαρκεί 25 χρόνια

15

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Ο Κόλπος του Πιράν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αδριατικής Θάλασσας και αποτελεί μέρος της νοτιότερης άκρης του Κόλπου της Τεργέστης. Δύο χώρες, η Σλοβενία και η Κροατία βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τον Κόλπο Πιράν εδώ και 25 χρόνια και αν και αυτή η διαφωνία επί των θαλασσίων συνόρων παραμένει άγνωστη σε πολλούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να οξυνθεί. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από σήμερα  29 Δεκεμβρίου η Σλοβενία προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης (Permanent Court of Arbitration) σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται σε αυτή τα δύο τρίτα του κόλπου. Ήδη ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ ανακοίνωσε πως οι αρχές της χώρας θα αναλάβει τον τον έλεγχο «της θάλασσάς μας». Η Κροατία, την ίδια στιγμή, δεν αναγνωρίζει  την απόφαση του δικαστηρίου.

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης αφού και οι δύο χώρες είναι μέλη της και μάλιστα πριν από οκτώ χρόνια τις οδήγησε σε διαιτητική διαδικασία. Αυτή έληξε το καλοκαίρι και απόφαση ήταν υπέρ της Σλοβενίας. Έτσι η χώρα απέκτησε έξοδο στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής ενώ στα χερσαία σύνορα επωφελήθηκε περισσότερο η Κροατία. wikimedia commons

Πρότυπο το παράδειγμα Ολλανδίας-Γερμανίας;

«Ωστόσο οι δύο χώρες συνεχίζουν την αντιπαράθεση: η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα θέσει βέτο στην προσχώρηση της Κροατίας στη ζώνη του Σένγκεν, στην Ευρωζώνη αλλά και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ). Τις ημέρες των Χριστουγέννων πολλοί τουρίστες αναγκάστηκαν να περιμένουν ώρες στα σύνορα μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από την Κροατία ως ”καψώνια” της γειτονικής χώρας προκειμένου να βλάψει τον τουρισμό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα συζητείται έντονα να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Σε αυτή τη περίπτωση οι δυο πλευρές αποφάσισαν να μην οριοθετήσουν το ακριβές σύνορο στο κόλπο Ντόλαρτ αλλά ταυτόχρονα να συμφωνήσουν σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την κίνηση στον κόλπο. Πολλοί θεωρούν αυτή τη λύση ιδανική και την περίπτωση Σλοβενίας-Κροατίας.

 AFP Contributor via Getty Images

 

Μια διαφωνία με βαθιές ρίζες

Η Σλοβενία όμως επιμένει στην τήρηση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δίκαιο και στην υλοποίηση της απόφασης και έτσι το επόμενο διάστημα σκοπεύει να παρεμποδίσει δεκάδες κροάτες ψαράδες που θα θέλουν να διασχίσουν τα-0 βάση της απόφασης-«σλοβενικά χωρικά ύδατα» χωρίς άδεια.

Γιατί όμως η Κροατία είναι τόσο άκαμπτη στο ζήτημα των συνόρων, τη στιγμή που η ίδια διαθέτει 1.800 χιλιόμετρα ακτής ενώ η Σλοβενία μόλις 47 χλμ; Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό σχετίζεται με ένα βαθύτερο εθνικό τραύμα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου (1991-1995). Τότε η σερβική μειονότητα που αποτελούσε περίπου το 12% του πληθυσμού απέκτησε περισσότερο από το ένα τρίτο της χώρας. Έκτοτε ισχύει: «ούτε εκατοστό κροατικής γης πρέπει να παραδοθεί».

Πηγή: DW

loading...


Πηγή link

Αφήστε το μήνυμά σας