Σφοδρές μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ

6

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Οι τζιχαντιστές πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση την Πέμπτη στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που προσπαθούν να ανακαταλάβουν μια στρατιωτική βάση στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή από τις αρχές Δεκεμβρίου για να γλιτώσουν από τις μάχες, αρχικά στα όρια της Ιντλίμπ και κατόπιν στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, όπου προέλασαν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την επιχείρηση που άρχισαν την 25η Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντούχουρ, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να μπουν το βράδυ της Τετάρτης, με την υποστήριξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τόσο της Συρίας όσο και της Ρωσίας.

Το αεροδρόμιο κατέχει η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια τζιχαντιστική συμμαχία στην οποία κυριαρχεί ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, που συνεχίζει να ελέγχει την Ιντλίμπ. Η ανάκτησή του θα δώσει στο καθεστώς μια βάση κρίσιμης σημασίας στην επαρχία, την τελευταία που παραμένει ολόκληρη πέραν κάθε ελέγχου του.

Όμως οι τζιχαντιστές, με τη βοήθεια άλλων οργανώσεων ανταρτών, προβάλλουν «σφοδρή αντίσταση» στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ και οι σύμμαχοί της εξαπέλυσαν εξάλλου αντεπίθεση εναντίον θέσεων και βάσεων στα μετόπισθεν των δυνάμεων του καθεστώτος, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ και στο βορειοανατολικό τμήμα της Χάμας, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Την Πέμπτη, στις μάχες σε αυτά τα μέτωπα σκοτώθηκαν 26 τζιχαντιστές και 15 άνδρες των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι εξαπέλυσαν την αντεπίθεσή τους για να «ανακουφίσουν την πίεση στο μέτωπο του αεροδρομίου», έχασαν παράλληλα πολλά χωριά στον νότο.

Ανακτώντας το νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ, οι δυνάμεις του καθεστώτος επιδιώκουν να «καταστήσουν ασφαλή» έναν οδικό άξονα που συνδέει το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

loading...


Πηγή link

Αφήστε το μήνυμά σας