Σχεδόν οι μισές γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τη χρονιά που πέρασε

8

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

To ένα τρίτο περίπου των ανδρών που εργάζονται υπό πλήρη απασχόληση στις ΗΠΑ παραδέχτηκε πως μέσα στη χρονιά που πέρασε κάποια στιγμή φέρθηκε ακατάλληλα στο γραφείο εναντίον μιας γυναίκας. Τη σχετικά έρευνα πραγματοποίησαν οι New York Times σε συνεργασία με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ σε αυτή συμμετείχαν 615 άνδρες.

Οι ερωτηθέντες εξήγησαν πως η παρενόχληση την οποία ασκούσαν αφορούσε σεξουαλικά αστεία και προσβολές. Περίπου το 25% των ανδρών παραδέχθηκε πως οι γυναίκες παρενοχλούνται πιο συχνά γιατί θεωρούνται το αδύναμο φύλο, ωστόσο οι αριθμοί παρουσίασαν μείωση στις πιο σοβαρές επιθέσεις και περιπτώσεις.

Περίπου το 10% των ανδρών ομολόγησε παράλληλα πως κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά που πέρασε άγγιξαν ή κοίταξαν κάποια γυναίκα με τρόπο που τις έκανε να αισθανθούν άσχημα, ενώ το 2% των ανδρών είπε πως προσέφερε ανταμοιβές σε γυναίκες ζητώντας σεξουαλικές χάρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που εργάζονταν στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών ή οι λευκοί ήταν πιο πιθανό να ομολογήσουν την ανάρμοστη συμπεριφορά τους. Εντωμεταξύ, εκτιμάται πως περίπου το 50% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Ακόμα ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι πως οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την παρενόχληση είναι ιδιαίτερα συχνές στις εταιρείες που δεν έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς εναντίον αυτής, ή σε αυτές των οποίων οι επικεφαλής δεν έχουν δράσει ανοιχτά για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Εξάλλου η έρευνα διαπιστώνει πως η σεξουαλική παρενόχληση λαμβάνει χώρα περισσότερο εκεί που είναι ανεκτή, δηλαδή όπου τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται. Η συμπεριφορά των συναδέλφων, ιδιαίτερα των διευθυντών, έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων, σύμφωνα με τον John Pryor, έναν διακεκριμένο καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. «Συνήθως όταν υπάρχει ένα μοντέλο που καθορίζει την επαγγελματική συμπεριφορά τέτοια περιστατικά είναι μειωμένα», τονίζει ο καθηγητής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ οι άνδρες που είχαν ανώτερη εκπαίδευση ή ήταν ενάντια στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ κατέγραψαν μικρότερα ποσοστά όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση ενάντια στις συναδέλφους τους. Ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα ποσοστά και στις κατηγορίες των ανδρών οι οποίοι δεν είχαν επαφές με τους συναδέλφους τους εκτός εργασίας.

loading...


Πηγή link

Αφήστε το μήνυμά σας