Απαραίτητη η χρηματοδότηση των φτωχότερων της ευρωζώνης (video)

0
3


Στον απόηχο των δηλώσεων Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένοι» αλλά και της αισιοδοξίας που εξέφρασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συνηγορεί ότι «η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο». Αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ότι η αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ενισχύθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της Συνόδου των G7, δήλωσε μάλιστα ότι «η χρηματοδότηση των φτωχότερων της ευρωζώνης από τους εύρωσοτυς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναδιατύπωσε τη σταθερή απαίτηση του Ταμείου για σαφείς δεσμεύσεις που να αφορούν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ελληνικό χρέος: το G7 ετοιμάζει την συμφωνία στο Eurogroup», είναι ο τίτλος σε άρθρο στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, με αναφορά και στις ζυμώσεις που έλαβαν χώρα στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης, στο Μπάρι της Ιταλίας.
«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με στόχο την ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας, η οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακοινωθεί στο Eurogroup, στις 22 Μαΐου», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Εξάλλου, έκκληση στους πιστωτές της Ελλάδας να οικοδομήσουν κλίμα εμπιστοσύνης σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές ως το καλοκαίρι του 2018, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει μια σημαντική υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχων, επισημαίνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2%.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Ντομπρόφσκις.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση:Ισχυρή βούληση στη G7 για συμφωνία στο Eurogroup – Σαπέν: Η μπάλα στην Ευρώπη (video)
Σχετική είδηση
:Μπ. Κερέ: Η ΕΚΤ επιθυμεί μια αξιόπιστη συμφωνία για την ΕλλάδαSource link

Αφήστε το μήνυμά σας