Απεικόνιση 3D των καταστροφών στη Βρίσα και καταβολή αποζημιώσεων (video)

0
4


Τα 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν και πάλι τη Λέσβο έφεραν ανακούφιση καθώς φαίνεται πως εκτονώνεται η σεισμική δραστηριότητα. Τρισδιάστατη χαρτογράφηση του χωριού Βρίσα.

Αυτόν τον μετασεισμό επιστήμονες και κάτοικοι των περίμεναν με αγωνία καθώς έτσι επιβεβαιώνεται η εκτόνωση του φαινομένου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του σεισμού των 6,1 ρίχτερ, εφάρμοσε πιλοτικά την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του χωριού Βρίσα ώστε να καταγραφούν οι ζημιές.

Όπως ανακοινώθηκε ο Δήμος Λέσβου θα προκαταβάλει τις αποζημιώσεις ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τόσο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στα ΚΕΠ του δήμου Λέσβου, καθώς και στα γραφεία των πρώην δήμων και τα κοινοτικά γραφεία.

Μόνο για την περιοχή του Βρίσας, εκτός από τον Πολιχνίτο θα λειτουργεί γραφείο και στα Βατερά.

Τη Δευτέρα, συνεργεία εργολάβων ξεκινούν εργασίες σε τρεις περιοχές, Βρίσας -Πολιχνίτου, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης όπου και θα γκρεμίσουν ετοιμόρροπους τοίχους και θα απομακρύνουν τα ερείπια για την ασφάλεια των κατοίκων.

Όπως δήλωσε στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Κώστας Κατσαρός «έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 100 σημεία με ετοιμόρροπους τοίχους, από τα οποία θα ξεκινήσουν οι εργολάβοι, πάντα σε συνεργασία με τους μηχανικούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα-Ηλίας ΜαραβάςSource link

Αφήστε το μήνυμά σας