Κομοτηνή:Λέσχη Φίλων Θεάτρου – ert.gr

0
5


Την έναρξη λειτουργίας της «Λέσχης Φίλων του Θεάτρου» κοινοποίησαν μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κ. Χρύσα Ιωαννίδου, ηθοποιός και η κ.  Αρετή Ρασσά, θεατρολόγος. Μια Λέσχη που θα βρίσκει στέγη στη Λέσχη Κομοτηναίων , όπως συμβαίνει ήδη με τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας, ενώνοντας ανθρώπους που έχουν αγάπη για το θέατρο και διάθεση να μάθουν περισσότερα για τον υπέροχο κόσμο του. «Μας οδηγεί η λαχτάρα και η ανάγκη που έχουμε να μεταδώσουμε την αγάπη μας για το θέατρο σε όλο τον κόσμο της Κομοτηνής» δηλώνει η Χρύσα Ιωαννίδου σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το κοινό που παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμητικά και ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν του είχαν δοθεί τα καταλληλότερα ερεθίσματα.

Χρύσα Ιωαννίδου-Αρετή Ρασσά

Στο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, μια φορά το μήνα, για ένα τρίωρο, θα έχουν την ευκαιρία να αποκωδικοποιήσουν τη γλώσσα του θεάτρου. « Ο καθένας που συμμετέχει θα μαθαίνει τα μυστικά του θεάτρου και θα λειτουργεί σε μια ομάδα. Μια φορά το μήνα, για τρεις ώρες θα μελετούμε μια διαφορετική περίοδο του θεάτρου.» δηλώνει η κ. Ιωαννίδου και η κυρία Ρασσά μιλάει για μια βαθύτερη ανάγκη κρυμμένη για πολλά χρόνια. «Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι γνώρισα τη Χρύσα. Στη Λέσχη θα μελετούμε ιστορία του θεάτρου, θεατρικούς συγγραφείς, έργα, αλλά, παράλληλα, θα κάνουμε και πρακτική. Ό,τι έχουμε μέσα μας, θα το μοιραστούμε με τον κόσμο. Για να δημιουργηθεί ένας πυρήνας θεατρικής παιδείας, θεατρικής κουλτούρας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα θεμέλια.»

Ερωτήματα όπως, γιατί κάνουμε θέατρο, πώς ξεκίνησε, θα παίρνουν απαντήσεις. «Με αφετηρία την αρχαία Ελλάδα διατρέχουμε όλη την περίοδο μέχρι το σύγχρονο θέατρο. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα πρέπει να έχουν θεατρικές γνώσεις για να πάρουν μέρος. Θα είναι ένα μοίρασμα της κάθε εποχής με το κάθε έργο, κι ύστερα θα ακολουθεί δραματοποίηση.» δηλώνει η Κομοτηναία ηθοποιός και η κυρία Ρασσά εξηγεί ότι « Με τη συμμετοχή, τη δραματοποίηση, τη βιωματική εμπειρία θα μάθουν όλοι πώς γίνεται στην πράξη μια θεατρική παράσταση. Θα υπάρξουν προβολές από αποσπάσματα σκηνοθετικών προσεγγίσεων. Ώστε, ο κόσμος να δει την πολυπλοκότητα του χώρου.»

Στοχεύοντας στην αύξηση του κοινού,στην έκφραση και στη δημιουργία ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις έξι το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηναίων. «Να δημιουργηθεί μια κουλτούρα γύρω από το θεατρικό φαινόμενο, όποιος το αγαπά ας έρθει στην παρέα μας. Θα πάρει χαρά, γνώση, ψυχή.» υπόσχεται η κυρία Ρασσά σημειώνοντας με νόημα πως «Μέσα από το θέατρο αναζητούμε και ίσως ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.»

Φώτο:Χρύσα Ιωαννίδου, Αρετή Ρασσά   Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία ΝικολάουSource link

Αφήστε το μήνυμά σας