Ο Πειραιάς θα αναδειχθεί ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου

0
2


Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σήμερα. Οι δύο συμφώνησαν να αναδειχθεί ο Πειραιάς ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.

Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός μίλησε στο «2ο ελληνο-κινεζικό φόρουμ πόλεων» στο Πεκίνο Ο κ.Τσίπρας τόνισε τον σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης σε μία στρατηγική και μακράς πνοής συνεργασία με την Κίνα, και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Υπογράμμισε ακόμη, πως αυτή η συνεργασία μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από την σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού, πρότεινε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία πάρκων πολιτισμού στις δύο χώρες.

Στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών. Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας, που συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, αναμένεται να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας σε μεταφορές, ενέργεια, ναυτιλία, υποδομές και εμπόριο, ενώ θα έχει σειρά διεθνών επαφών υψηλού επιπέδου. Οπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, και ακολούθως με τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και με τους προέδρους της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σημαντικές επαφές του Πρωθυπουργού στην Κίνα (video)Source link

Αφήστε το μήνυμά σας