Το Ισραήλ απέλασε Τούρκο ακαδημαϊκό που κατηγορείται για χρηματοδότηση της Χαμάς

2

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συλλάβει έναν Ισραηλινό Άραβα και έναν Τούρκο πολίτη που θεωρείται ότι βοηθούσαν τη Χαμάς να συγκεντρώνει και να «ξεπλένει» χρήματα για να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Ο Τούρκος πολίτης, ο οποίος απελάθηκε, είναι ο Τσεμίλ Τεκελί, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times of Israel, στρατολογήθηκε από τον Ζαχέρ Τζαμπαρίν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς και ένας από τους χίλιους καταδικασθέντες για τρομοκρατία Παλαιστίνιους που είχαν απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές το 2011 με αντάλλαγμα την επιστροφή του αιχμάλωτου στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, ο Τεκελί φέρεται να έστησε εταιρεία- βιτρίνα για να βοηθά τη Χαμάς να «ξεπλένει» εκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Γάζα. Η Σιν Μπετ υπαινίχθηκε πως οι τουρκικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια ως προς τις δραστηριότητες του Τεκελί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ynet News, ο Τεκελί είχε συλληφθεί στις αρχές του Ιανουαρίου, και ο έτερος συλληφθείς ήταν ο Νταραάμ Τζαμπαρίν. Και οι δύο φέρονται να είχαν στρατολογηθεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Ynet News κατά την ανάκριση του Τούρκου ακαδημαϊκού «κατέστη ξεκάθαρο ότι η Χαμάς είναι σε απευθείας επαφή με τις τουρκικές αρχές μέσω του τρομοκράτη Τζιχάντ Γιααμούρ», ενώ οι έρευνες έδειξαν πως το 2012 είχε ζητηθεί από τον Τεκελί να βοηθήσει προσωπικά και οικονομικά στην εγκατάσταση μελών της Χαμάς στην Τουρκία. Επίσης, διαπιστώθηκε μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα της Χαμάς σε ξέπλυμα χρήματος στην Τουρκία.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Τεκελί απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές αρχές νωρίς την Κυριακή και κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «οι λόγοι της κράτησής του είναι ασαφείς», ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε πως κατά την κράτησή του στον Ισραήλ τον ξεγύμνωσαν, τον υπέβαλαν σε εξαντλητικές ανακρίσεις και τον νάρκωσαν.

Ο Τεκελί συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου ενώ ήταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ.

 

loading...


Πηγή link

Αφήστε το μήνυμά σας