Ψυχολόγος υποστηρίζει πως το να είναι κάποιος κοινωνικά αδέξιος αποτελεί σημάδι πως μπορεί να πετύχει στη ζωή του

5

Είστε 18 έως 85 ετών; Εάν ναι, κάντε κλικ εδώ!

Οι κοινωνικά…αδέξιοι (ο όρος που χρησιμοποιείται είναι «awkward») άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν μεγάλα ταλέντα, υποστηρίζει σε βίντεο για το Business Insider o ψυχολόγος Τάι Τασίρο, συγγραφέας του «Awkward: The Science of Why We’re Socially awkward and Why That’s Awesome».

Όπως υποστηρίζει, υπάρχει ένα γνωστό στερεότυπο στην κοινωνία πως κάποιοι άνθρωποι είναι «πολύ έξυπνοι για το καλό τους».
«Έχει διαπιστωθεί στην ψυχολογία πως άνθρωποι που είναι αδέξιοι κοινωνικά είναι επίσης πιο πιθανό να επιδείξουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “αξιοσημείωτο ταλέντο” (striking talent) που σημαίνει ότι έχουν σημαντικές δυνατότητες σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Οπότε δεν ισχύει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί/ έξυπνοι παντού, συνήθως ισχύει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί σε έναν με δύο τομείς και είναι μέτριοι ή ακόμη και κάτω του μετρίου σε άλλους τομείς…αν κάποιος είναι πραγματικά ικανός σε έναν συγκεκριμένο τομέα, είναι λιγότερο πιθανό να είναι κοινωνικά ικανός ή καλός στην επικοινωνία, αλλά επίσης έχουν αυτό το εμμονικό ενδιαφέρον. Έχουν αυτή την τάση να επικεντρώνονται πραγματικά έντονα και πραγματικά στενά κάποιες φορές σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο».

Αυτό, όπως λέει ο ψυχολόγος, μπορεί κάποιες φορές να λειτουργήσει κατά τους. «Κάποιες φορές είναι υπερβολικά άκαμπτοι ή κάποιες φορές δεν τους αρέσει όταν χαλάνε οι ρουτίνες τους. Αλλά αυτό μπορεί να είναι επίσης μεγάλη δύναμη, επειδή κάποιος που επικεντρώνονται πολύ και έχει πολλή ενέργεια είναι πιο πιθανόν να αντέξει σε δύσκολους καιρούς, πιο πιθανό να επιμείνει όταν μια εργασία θα γινόταν βαρετή για άλλους ανθρώπους. Και αυτό παρουσιάζεται σε αυτό που οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν “σκόπιμη εξάσκηση” (deliberate practice), που είναι η ιδέα ότι αν εξασκείτε στο ίδιο πράγμα ξανά και ξανά μέχρι να γίνετε ειδήμων σε αυτό, και κλειδί της σκόπιμης εξάσκησης είναι η ιδέα πως είσαι πρόθυμος να προσπαθήσεις περισσότερο στους τομείς όπου είσαι λιγότερο ικανός. Και οι αδέξιοι άνθρωποι φαίνονται να αρέσκονται στο είδος επιμονής και τις πολλές ώρες που απαιτούνται για να γίνουν ειδήμονες σε συγκεκριμένους τομείς ή θέματα».

Οπότε, καταλήγει, «συχνά μας αρέσει να λέμε ότι οι άνθρωποι κάνουν “nerding out” (“καίγονται”) πάνω σε κάποια πράγματα…έχεις πολύ ενθουσιασμό για κάτι, είσαι πολύ επικεντρωμένος σε αυτό. Αλλά όλη αυτή η επικέντρωση και η ενέργεια μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε εξειδίκευση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φορές όπου επιτυγχάνεται ριζοσπαστική καινοτομία ή επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ένας τομέας».

loading...


Source link

Αφήστε το μήνυμά σας