Έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή από τα πανεπιστήμια Sheffield Hallam και Αριστοτέλειο


Απαντήσεις αναφορικά με τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία θέλουν να δώσουν οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Sheffield Hallam της Μεγάλης Βρετανίας  και Αριστοτελείου της Θεσσαλονίκης οι οποίοι ξεκινούν ένα πρωτοπόρο διακρατικό ερευνητικό πρωτόκολλο το οποίο θα διεξαχθεί και στις δύο πόλεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam κ. Μάρκο Κλωνιζάκη το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ εξερεύνησης της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής στη μικροαγγειακή λειτουργία.

Όπως λέει, αυτός και η ομάδα τους τα τελευταία χρόνια εστιάζουν σε αυτό το κομμάτι και τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι ακόμα πολλά. Για παράδειγμα, αν αρκεί η σύντομης διάρκειας  υιοθέτηση του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αν όχι, κατά πόσο υπερτερεί η υιοθέτηση της μακροχρόνιας Μεσογειακής διατροφής έναντι της σύντομης ως προς τη μικροαγγειακή λειτουργία;

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κλωνιζάκης, στη Μεγάλη Βρετανία η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί κάτι καινούργιο και το πλήθος των ατόμων που την υιοθετούν ως διατροφή μακροχρόνια είναι μικρό. Για το λόγο αυτό, απευθυνθήκαν στους συναδέλφους τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη βοήθειά τους, και εκείνοι δέχτηκαν προσφέροντας χώρο και χρόνο και βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου.

Ο Μιχάλης Χουρδάκης, επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ. επεσήμανε ότι συμπράτουν με πολύ μεγάλη χαρά σε μια τέτοια έρευνα, και αναζητούν περίπου 50 ενήλικες, οι οποίοι υιοθετούν τη Μεσογειακή Διατροφή για χρονικό διάστημα που ξεπερνά μία 5ετία, δεν ασκούνται συστηματικά και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να συμβάλλουν στην απάντηση αυτού του σημαντικού επιστημονικού ερωτήματος, αλλά και να πραγματοποιήσουν ένα μικρό δωρεάν τσεκ-απ. Σε αντάλλαγμα οι επιστήμονες θα χρειαστούν περίπου μία ώρα από τον χρόνο τους.

Αν λοιπόν,, η ηλικία σας ξεπερνά τα 18 έτη, τρέφεστε «υγιεινά» για τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, δεν ασκείστε τακτικά, δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε εθελοντικά στη μελέτη οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ 11 και 20 Ιουνίου 2018, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Θεοδωρίδη μέσω e-mail στο medicalnutrition_unit@auth.gr  ή στα τηλέφωνα 2310999134 και 6945079567, ή μπορείτε να δείτε το ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση επιλεξιμότητας στο https://tinyurl.com/y8z2xfv

Πηγή

Απάντηση