Ανακαλύφθηκαν γιγάντια φαράγγια κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής


Τρία πολύ μεγάλα και βαθιά φαράγγια, καθένα από τα οποία έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και περνά ανάμεσα από ψηλά βουνά, ανακάλυψαν  Βρετανοί γεωεπιστήμονες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Τα φαράγγια δεν είναι ορατά, καθώς καλύπτονται από χιόνια και πάγους και σύμφωνα με το BBC ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ιπτάμενου ραντάρ από τους ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κέιτ Γουίντερ, του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου Νορθάμπρια.

Το μεγαλύτερο από τα φαράγγια (Foundation Trough) έχει μήκος άνω των 350 χιλιομέτρων και πλάτος 35 χιλιομέτρων. Το δεύτερο (Patuxent Trough) έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και πλάτος πάνω από 15 χιλιόμετρα, ενώ το τρίτο φαράγγι (Offset Rift Basin) έχει μήκος άνω των 150 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 χιλιομέτρων.

Αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν και άλλο (λόγω της κλιματικής αλλαγής) τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα και θα σημειωθεί άνοδος της στάθμης των υδάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Τα φαράγγια αυτά λειτουργούν ως κανάλια του πάγου από το κέντρο της ηπείρου προς την ακτή. Συνεπώς, αν οι κλιματικές συνθήκες αλλάξουν στην Ανταρκτική, θα πρέπει να περιμένουμε τον πάγο να κυλήσει πολύ πιο γρήγορα προς τη θάλασσα. Αυτό τα κάνει πραγματικά σημαντικά και, παρόλα αυτά, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους έως τώρα».

Επειδή τα φαράγγια είναι θαμμένα κάτω από εκατοντάδες μέτρα πάγου, προκειμένου να φτάσει κανείς στον πάτο του μεγαλύτερου από αυτά,  θα χρειαστεί να κάνει γεώτρηση βάθους άνω των δύο χιλιομέτρων.

Ο μόνος τρόπος να ερευνηθεί σε βάθος η συγκεκριμένη περιοχή, είναι να πραγματοποιηθεί συλλογή στοιχείων από αεροπλάνα. Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα PolarGAP χρηματοδοτείται κυρίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που θέλει να συλλέξει στοιχεία για μια περιοχή του πλανήτη, την οποία οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν.

Το αερομεταφερόμενο ραντάρ που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία είναι ικανό να «δει» κάτω από τον πάγο, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα τρία τεράστια φαράγγια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση