Οι μέλισσες ίσως μπορούν να «κατανοήσουν» την έννοια του «μηδενός»


Παρότι έχει λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες στον εγκέφαλό της, ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, η μέλισσα φαίνεται πως είναι ικανή να «κατανοήσει», όπως εμείς, την έννοια του μηδενός (του «απόλυτου τίποτα»).

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι και Αυστραλοί επιστήμονες, που έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματα τους, μολονότι και από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό πως οι μέλισσες ξέρουν να «μετράνε» ως το τέσσερα και κατ’ επέκταση συγκαταλέγονται στα εξυπνότερα πλάσματα του οικοσυστήματος.

Μέσω πειραμάτων οι ερευνητές -με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης– ισχυρίζονται ότι απέδειξαν ότι τα συμπαθή έντομα, πολύτιμα για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, εκτός από το να διαχωρίζουν τις έννοιες «μικρότερο από» και «μεγαλύτερο από», είναι σε θέση να διακρίνουν το μηδέν ως έναν αριθμό μικρότερο από το ένα.

Με την προσφορά περισσότερης τροφής –ως ανταμοιβή- για την «επιβράβευση» όσων εντόμων έκαναν τη σωστή επιλογή, οι μέλισσες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια εικόνα με λίγα μαύρα γεωμετρικά σχήματα πάνω σε λευκό φόντο (έννοια «μικρότερο από»), και σε μια μια λευκή εικόνα με περισσότερα μαύρα σχήματα (έννοια «μεγαλύτερο από»). Το μηδέν αντιστοιχούσε σε μια εικόνα εντελώς λευκή.

Από τις επιστημονικές δοκιμές προέκυψε ότι οι μέλισσες καταλάβαιναν πως η απόλυτα λευκή εικόνα (το μηδέν) αντιστοιχούσε σε αριθμό μικρότερης αξίας, σε σχέση με την εικόνα που είχε ένα μαύρο στίγμα πάνω της (ο αριθμός ένα).

«…Για καιρό πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν τη νοημοσύνη να καταλάβουν την έννοια του μηδενός, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μαϊμούδες και τα πουλιά μπορούν επίσης. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα ήταν ότι ακόμη και τα έντομα τελικά μπορούν να καταλάβουν το μηδέν», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες ανακαλύψεις, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά ασαφές το κατά πόσο οι μέλισσες μπορούν πράγματι να κατανοήσουν την έννοια του μηδενός, δεδομένου ότι –όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- ούτε καν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους (σε βρεφική ηλικία) τι σημαίνει το «απόλυτο τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση