Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις επηρεάζουν το πώς φανταζόμαστε το πρόσωπο του Θεού


Ποιο είναι άραγε το πρόσωπο του Θεού, αν δεχτούμε ότι υπάρχει; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν οι ψυχολόγοι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τις γνώμες των ανθρώπων, ο Θεός (εφόσον υποθέσουμε ότι έχει πράγματι πρόσωπο) δεν είναι ανάγκη να θυμίζει έναν ηλικιωμένο κύριο με λευκά ή γκρίζα γένια.  Αντιθέτως, το πρόσωπο του Θεού μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα ιδιαίτερα δε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το πώς μοιάζει ο Θεός για τους ανθρώπους φαίνεται να εξαρτάται από το πόσο προοδευτικοί ή συντηρητικοί είναι σε πολιτικά ή κοινωνικά θέματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον, ζήτησαν από 511 Αμερικανούς χριστιανούς να περιγράψουν πώς φαντάζονται τον Θεό. Προκειμένου να βοηθηθούν ώστε να δώσουν τις περιγραφές τους, οι συμμετέχοντες είδαν επίσης μια σειρά από πρόσωπα στον υπολογιστή και διάλεξαν την πιο πιθανή «εκδοχή» του Θεού. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις- απαντήσεις τους, οι επιστήμονες συνέθεσαν στη συνέχεια τις διαφορετικές φανταστικές απεικονίσεις του Θεού σε ένα ενιαίο πορτραίτο.

Από τις επικρατέστερες απόψεις των πιο προοδευτικών Αμερικανών είναι αυτή που θέλει το πρόσωπο του Θεού πιο νεανικό, πιο «θηλυκό» και λιγότερο λευκό απ’ όσο φαίνεται πως περιγραφόταν παλαιότερα. Από τη μεριά τους, οι περισσότερο συντηρητικοί στις πεποιθήσεις φαντάζονται –σύμφωνα με την έρευνα- το πρόσωπο του Θεού πιο λευκό, πιο γερασμένο, με χαρακτηριστικά που προδίδουν ισχύ και εξυπνάδα, αλλά και με συμπεριφορά λιγότερο στοργική απέναντι στους ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικοί θέλουν περισσότερο από ό,τι οι προοδευτικοί να ζουν μια κοινωνία με τάξη, κάτι που επιτυγχάνεται καλύτερα με έναν ισχυρό Θεό. Από την άλλη, οι προοδευτικοί δίνουν προτεραιότητα σε μια κοινωνία ανοχής, κάτι που εξυπηρετείται καλύτερα από ένα Θεό γεμάτο αγάπη».

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι οι νέοι πιστεύουν περισσότερο σε έναν Θεό αγάπης, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην παντοδυναμία του Θεού. Ενδιαφέρον έχει ότι οι πιο όμορφοι σε εξωτερική εμφάνιση πιστεύουν αντίστοιχα ότι το πρόσωπο του Θεού είναι επίσης όμορφο. Κατά αντιστοιχία, οι αφροαμερικάνοι πιστεύουν ότι και ο Θεός μπορεί επίσης να μοιάζει με αφροαμερικάνο στο πρόσωπο.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Κουρτ Γκρέι ανέφερε:  «Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μάς δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά».

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι για τους άντρες ο Θεός είναι επίσης άντρας και για τις γυναίκες ο Θεός είναι γυναίκα, δηλαδή Θεά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Το αμερικανικό πρόσωπο του Θεού/Joshua Jackson et al

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση