Κέρκυρα: Η θέση των φορέων για την έλευση των ΜΑΤ


Θέση στο θέμα της έλευσης αστυνομικών δυνάμεων στη Λευκίμμης έλαβαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων της Κέρκυρας.

Αλεύχιμμον

Για αστυνομοκρατία μίλησε η πρόεδρος του Αλεύχιμμον Μαρία Κοντομάρη σε δηλώσεις της στο σταθμό μας, καλώντας τους Κερκυραίους να μην μπουν στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας

Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή σε δήλωσή της αναφέρει:
«Με αφορμή την άφιξη δυνάμεων ΜΑΤ στην περιοχή της Λευκίμμης σημειώνουμε τα εξής:
1. Δεν είναι δυνατόν η λειτουργία των έργων στο νησί μας να επιβάλλεται απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις.
2. Οι λύσεις στα διάφορα προβλήματα οφείλουν να προέρχονται ως αποτέλεσμα εφαρμογής πολίτικών που απαντούν στις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης.
3. Ο ερχομός δυνάμεων ΜΑΤ στην περιοχή της Λευκίμμης αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι το συγκεκριμένο έργο στερείται κοινωνικής νομιμοποίησης.
4. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα συνεννόησης, αλλά και ούτε οι απαραίτητες δράσεις για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, λόγω της ανειλικρινούς στάσης αρμοδίων και μη.
Η χρήση της βίας για την επιβολή μιας κατάστασης δεν αποτελεί ούτε βιώσιμη λύση αλλά ούτε και λύση γενικώς. Η πρόθεση για άσκηση βίας διχάζει το λαό, αποδομεί την κοινωνία και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που όλοι απευχόμαστε. Είναι άλλωστε νωπές σε όλους μας οι μνήμες των προ δεκαετίας αγώνων των Λευκιμμιωτών.
Να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ απ’ την περιοχή της νότιας Κέρκυρας.
Να σταματήσει άμεσα η περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών της Κέρκυρας που έχουν γίνει αποδέκτες απορριμμάτων.
Καλούμε το Δημοκρατικό Λαό της Κέρκυρας να μην ενδώσει σε εμφύλιοπολεμικές καταστάσεις μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού».

ΛΑΣΥ

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θόδωρος Γουλής, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική εξέλιξη η οποία έχει τη στήριξη των επικεφαλής των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή σύννομα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ επισημαίνουν τα εξής:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση μετά τις τελευταίες σημερινές αρνητικές εξελίξεις με την άφιξη των ΜΑΤ και την ανάπτυξή τους στη περιοχή της Λευκίμμης αλλά και τη παραπληροφόρηση με χοντρά ψέματα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο , όπου αρνιόταν την άφιξη των ΜΑΤ και διερωτόταν υποκριτικά «…Πού είδατε εσείς τα ΜΑΤ ;», ζήτησε σήμερα την κατεπείγουσα σύγκλειση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την καταδίκη της άφιξης των ΜΑΤ και την άμεση αποχώρηση τους από την Κέρκυρα. Ο δήμαρχος αρνήθηκε το αίτημα με αστείες και αστήρικτες δικαιολογίες. Μετά από αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του νησιού μας, να καταδικάσουν άμεσα και μαζικά ,μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους Αγροτικούς και φοιτητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γυναικών, την βία και την καταστολή που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ—ΑΝΕΛ αλλά και της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν στο λαό της νότιας Κέρκυρας και όχι μόνο.
Η τρομοκρατία και η καταστολή, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους προωθείται η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη των κερδών των ομίλων. Πάει χέρι – χέρι με τα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ. Όσες παραιτήσεις των ιθυνόντων και αν υπάρξουν, όσα κροκοδείλια δάκρυα και αν χυθούν, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι, η ανάπτυξη ΤΟΥΣ τσακίζει τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Η απάντηση βρίσκεται στην οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη του λαού μας, για το δίκιο και τα δικαιώματά μας».

ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την χρήση βίας». «Σήμερα» συνεχίζει η ανακοίνωση «ξημέρωσε μια δυσάρεστη μέρα για την Λευκίμμη και για την Κέρκυρα στο σύνολο της. Ήδη οι πληροφορίες μιλάνε για έναν τραυματία αστυνομικό και δυο τραυματίες κατοίκους της Λευκίμμης.
Η αναξιοπιστία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που έξω από τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης υποσχέθηκε την μη λειτουργία του, με την ιστορική, πλέον, φράση «ούτε χαρτοπετσέτα δεν θα πέσει εδώ» και η ανακολουθία της Δημοτικής Αρχής, η οποία κατάργησε το ΣΔΙΤ και το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, δεν πρόσφερε καμία εναλλακτική λύση και έως σήμερα δίνει χρονοδιαγράμματα μεσοπρόθεσμων (και μόνο!) λύσεων που ποτέ δεν τηρούνται, τους έχουν κάνει εντελώς αναξιόπιστους συνομιλητές. Κανένας πια δεν τους πιστεύει και γι’ αυτό δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση.
Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς για τα σημερινά αποτελέσματα. Ήδη από μήνες πριν φαινόταν που θα καταλήξουν τα πράγματα. Και ενώ τους παρακινούσαμε να προχωρήσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση με ταχείες διαδικασίες, εκείνοι έβλεπαν και βλέπουν μόνο μεσοπρόθεσμες «λύσεις», με μήνες απραξίας.
Η βία όμως δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά μάλλον τα επιτείνει. Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή ζητούμε ψυχραιμία, εξάντληση του διαλόγου και παύση της βίας.
Δυστυχώς κάποιοι έσπειραν θύελλες και θερίζουν καταιγίδες. Η Κέρκυρα όμως τι φταίει»;

ΚΚΕ

Από την ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ανακοινώθηκε ότι «ο Βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε παρέμβαση στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σχετικά με την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη Κέρκυρας και την αστυνομοκρατία που επικρατεί στην περιοχή από τα ξημερώματα της Τρίτης 26/06/2018. Απαίτησε από τον Υπουργό να φύγουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις και να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης»

ΛΑΕ

Σε δική της ανακοίνωση, η ΛΑΕ αναφέρει: «Κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) με επικεφαλής το συντονιστή της ΛΑΕ Κέρκυρας και πρώην βουλευτή Στέφανο Σαμοΐλη, παραβρίσκεται και συμμετέχει στην κινητοποίηση των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στη λειτουργία του παράνομυ ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια Λευκίμμης, σαν χαβούζα με εναπόθεση σκουπιδιών όλου του νομού.
Η ΛΑΕ καταγγέλει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον κ. Τόσκα για το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή με την παρουσία δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ και με προσαγωγές διαδηλωτών.
Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή και την απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων διαδηλωτών».

ΤΕΕ Κέρκυρας

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας ανέφερε ότι η έλευση αστυνομικών δυνάμεων ξεπερνά τις αρμοδιότητες του ΤΕΕ, επιμένοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει να τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότου, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα ανέφερε ότι η μεταφορά εκτός Κέρκυρας δεν μπορεί να εξεταστεί επί θεωρητικής βάσης αλλά μόνο με συγκεκριμένες παραμέτρους που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας σημειώνει: «Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα έχει καταστεί δυστυχώς διαχρονικό και ταλανίζει, πρώτα από όλους, τους Κερκυραίους πολίτες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και καθαριότητας, πρόκειται για ένα θέμα που δείχνει το βαθμό διοικητικής/διαχειριστικής ικανότητας ενός τόπου, πρόκειται για μια υπόθεση που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης σε μικροπολιτικό και μικροκομματικό επίπεδο, σε επίπεδο προσωπικών φιλοδοξιών.
Όπως και να έχει, όμως, το μείζον αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ποτέ με την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες μόνο εντείνουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν και, όπως είναι καταγεγραμμένο, όχι μόνο δεν πρόσφεραν κάτι αλλά αντίθετα δημιούργησαν ταραχές και θλιβερά παρεπόμενα.
Για όλα τούτα, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καταδικάζει απερίφραστα την παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και δηλώνει πως στο σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο, έστω και οι εικόνες που υπονοούν τη χρήση βίας ως μέσο καταστολής είναι ικανές να εμποδίσουν την εξεύρεση αποδεκτής λύσης αντί να τη διευκολύνουν. Ούτως ή άλλως, διαχρονικά εκφρασμένη θέση του φορέα μας αποτελεί η καταδίκη της βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται».

ΠΑΜΕ

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με τίτλο «έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη» αναφέρει:
«Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταδικάζει την απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ να επιβάλουν με την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών (ΜΑΤ) την λειτουργία του παράνομου και επικίνδυνου για την δημόσια υγεία αλλά κατάλληλου για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Το νέο αυτό έγκλημα που διαπράττουν, εντάσσεται στην συνολικότερη προσπάθεια υποβάθμισης της ίδια της ζωής των εργαζόμενων, των μικρών αγροτών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, που πρώτα και κύρια ξεκινάει μέσα στους χώρους δουλειάς.
Τα «αδιέξοδα» που εδώ και χρόνια έχουν μεθοδεύσει και στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους και το θησαύρισμα κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των εργαζόμενων, του λαού συνολικά δεν είναι φαινόμενο που το συναντάμε μόνο στο νησί μας. Είναι σχέδιο μιας συνολικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την χώρα, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ύστερα από την σημερινή (26/6/2018) απόβαση δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ, είναι μέρος της «ανάπτυξης» που εδώ και τόσον καιρό διαφημίζουν, είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» και η «μεταμνημονιακή» πραγματικότητα την οποία έχουν ετοιμάσει για τον λαό.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μεταξύ Τεμπλονίου και Λευκίμμης, Βορρά ή Νότου αλλά αν τελικά θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών ή του λαού. Τα ΜΑΤ που από τα ξημερώματα έχουν κατακλίσει το νησί μας και ήδη έχουν παραταχτεί στην Λευκίμμη έναν και μόνο στόχο έχουν, να διασφαλίσουν τελικά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ετοιμάζονται για ακόμα πιο χρυσές μπίζνες!
ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ
ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΥΚΙΜΜΗ»

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση