Ακόμη πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες στην ανατολική Ανταρκτική


Ακόμη πιο χαμηλές απ’ όσο υπολόγιζαν ως τώρα οι επιστήμονες μπορεί να είναι οι θερμοκρασίες στην ανατολική Ανταρκτική, σύμφωνα με τις πρόσφατες διαπιστώσεις των ερευνητών.

Τον Ιούλιο 1983 καταγράφηκε με επίγειες μετρήσεις στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στη Γη, στους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου. Το 2010, με τη βοήθεια δορυφόρων, καταγράφηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας μείον 93 βαθμών του παγωμένου αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, στο οροπέδιο της ανατολικής Ανταρκτικής ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση, για την περίοδο 2004-2016, στη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στον νότιο πόλο (και υπό συγκεκριμένες πάντα συνθήκες)  η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους μείον 98 βαθμούς. Και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα σημείο αλλά τουλάχιστον σε 100 σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Οι ερευνητές -με επικεφαλής τον γεωεπιστήμονα του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ, Τεντ Σκάμπος– αναφέρουν ότι, τα πιο πρόσφατα επίπεδα της θερμοκρασίας είναι πιθανόν τα χαμηλότερα που μπορούν να υπάρξουν στον πλανήτη μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ted Scambos-NSIDC-University of Colorado

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση