Νέα έργα του Banksy εμφανίστηκαν στους τείχους του Παρισιού


Ο Banksy βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι. Αυτό «μαρτυρούν» επτά έργα-παρεμβάσεις που «εμφανίστηκαν» μεταξύ του Σαββάτου 23 και της Δευτέρας 25 Ιουνίου, σε τοίχους της γαλλικής πρωτεύουσας. Αν και η παρουσία του στο Παρίσι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, οι ειδικοί της τέχνης θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι του Banksy. Ο βρετανός καλλιτέχνης ανήρτησε στο Instagram, φωτογραφίες τριών έργων

Το πρώτο γκράφιτι, που σύμφωνα με τους ειδικούς παραπέμπει σε παλιότερο έργο του με τίτλο «Go Flock Yourself» (2008) αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., απεικονίζει ένα κορίτσι που ζωγραφίζει μια βικτωριανή ταπετσαρία τοίχου πάνω από μια σβάστικα. Η παρέμβαση αυτή βρίσκεται κοντά στο πρώην κέντρο υποδοχής των προσφύγων Porte de la Chapelle στο Παρίσι. Σε μια άλλη παρέμβασή του, ο Banksy απεικονίζει έναν άντρα με κοστούμι που δελεάζει με ένα κόκαλο ένα σκυλάκι με τρία πόδια και ο οποίος κρύβει ένα πριόνι πίσω από την πλάτη του.

Στο τρίτο του έργο και σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Le Monde, το πιο εξελιγμένο της σειράς, ο Banksy επεμβαίνει στον κλασικό πίνακα του Jacques-Louis David, «Ο Ναπολέων διασχίζοντας τις Άλπεις». Εδώ, ο Ναπολέοντας έχει αντικατασταθεί από μια φιγούρα σκεπασμένη με μια κόκκινη κάπα που μοιάζει να την τυλίγει σα σάβανο.

Ένα άλλο έργο που αποδίδεται στον βρετανό καλλιτέχνη, είναι αυτό που βρίσκεται κοντά στις εξόδους έκτακτης ανάγκης του κλαμπ Bataclan, από όπου διέφυγαν πολλοί θεατές της συναυλίας των Eagles of Death Metal κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης το Νοέμβριο του 2015. Πρόκειται για μια θλιμμένη φιγούρα που κρατά ένα μαντήλι.

Τα τρία τελευταία έργα του Banksy, απεικονίζουν το σήμα κατατεθέν του, τους αρουραίους. Σε ένα από αυτά, ένας αρουραίος έχει καβαλήσει έναν φελλό από μπουκάλι σαμπάνιας που μόλις έχουν ανοίξει. Ενα άλλο που κοσμεί τον τοίχο ενός χώρου στάθμευσης του κέντρου Πομπιντού, επίσης απεικονίζει έναν αρουραίο κι αναφέρεται στο Μάιο του 68: «50 χρόνια μετά τα γεγονότα του Μαΐου 1968 στο Παρίσι όπου γεννήθηκε η τέχνη του σύγχρονου στένσιλ». «Ο Banksy δεν μας προειδοποίησε, αλλά είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε το έργο του», δήλωσε ο Bernard Blistène, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

ΠΗΓΕΣ: Huffingtonpost.fr, LeMonde, L’express

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση