Στην Ολομέλεια το ν/σ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο


Το Μεταφορικό Ισοδύναμο συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, με σχεδιασμό να ψηφιστεί απόψε ή το αργότερο αύριο, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Το σχέδιο νόμου ψηφίζει από την αντιπολίτευση το Ποτάμι και, όπως δήλωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα τοποθετηθεί θετικά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ΔΗΣΥ αναφέρεται ειδικότερα σε προσθήκη που επέφερε το υπουργείο στο σχέδιο νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στο σύνολο των νησιών της ελληνικής επικράτειας (πλην της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Κρήτης), όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου από 1-1-2019, μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής του στο τέλος του 2018, με αποτέλεσμα να ωφελούνται οι νησιώτες από μειώσεις στα κόμιστρα των επιβατών και των εμπορευμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, δηλώνει ότι όχι μόνο θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου διότι αποτελεί «αέρα κοπανιστό», αλλά θα το αλλάξει κιόλας.

Οι τοποθετήσεις

«Από τις πρώτες εκτιμήσεις και μελέτες, μπορεί το όφελος να είναι 500-600 ευρώ τον χρόνο το λιγότερο και να φτάσει και 1.200 και 1.300 ευρώ» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ο οποίος επέκρινε την στάση της ΝΔ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν συμφωνούμε να χορηγείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο ανά νοικοκυριό, αλλά ανά άτομο. Και δεν συμφωνούμε και με τα εισοδηματικά κριτήρια» υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

«Yφέρπει ότι επιχειρείται επικοινωνιακά να τεθεί ως το αντιστάθμισμα του ΦΠΑ που καταργείται» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Καρράς και σημείωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αναμείνει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου η ΔΗΣΥ να εκτιμήσει την τελική θέση της.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Τάσσος πρόσθεσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο εμφανίζεται «ως αντιστάθμισμα στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και χαράτσια, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τη μνημονιακή πολιτική μέχρι το 2060».

Το νομοσχέδιο αφορά το 15% του πληθυσμού, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και σχολίασε αρνητικά τη στάση της αντιπολίτευσης.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σημερινό νομοσχέδιο ως αυτό που πραγματικά είναι, ως ένα βήμα μονάχα, ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχει ως αποτελεσματικότητα η νησιωτικότητα» υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

«Η κυβέρνηση, με το σημερινό νομοσχέδιο, κυριολεκτικά, προσπαθεί να μοιράσει λεφτά, λεφτά στα νησιά, λεφτά, όμως, που οι μνημονιακές της υποχρεώσεις την ανάγκασαν να κόψει, όπως ήταν ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά» παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης.

Να συμπεριληφθεί και η Κρήτη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταγγέλλοντας, μάλιστα, ότι η εξαίρεσή της από το νομοσχέδιο είναι πολιτική.

«Ειλικρινά, καταθέτω την ερώτησή μου γιατί εξαιρείται η Κρήτη από το Μεταφορικό Ισοδύναμο»  δεν παρέλειψε να επισημάνει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης.

«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται τέτοια οριζόντια ενίσχυση στις επιχειρήσεις στα νησιά» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά.

«Αυτό το μέτρο (Μεταφορικό Ισοδύναμο) η Νέα Δημοκρατία θα το αλλάξει» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

«Η κυβέρνηση αναζητά επικοινωνιακά ισοδύναμα και σωσίβια για να γλυτώσουν από τις βαριές ευθύνες τους σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

 

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση