Τα Ανοιχτά Σχολεία και οι “Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα”


Το καλοκαίρι μπορεί να ξεκίνησε, αλλά κάποια σχολεία στην Αθήνα παραμένουν ανοιχτά! Ο λόγος για τα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων, που συνεχίζουν με θερινό πρόγραμμα, αφού αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά του προγράμματος με μια μεγάλη γιορτή.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η γιορτή με τίτλο “Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα” ταρακούνησε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Δήμου, την Κυψέλη. Στο κατάμεστο προαύλιο του Ανοιχτού Σχολείου επί της Φωκίωνος Νέγρη, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια, γνώρισαν φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας και παρακολούθησαν δρώμενα επί σκηνής. Σε ένα απόλυτα φεστιβαλικό κλίμα, Αθηναίοι από διαφορετικές γειτονιές, γιόρτασαν το κλείσιμο μίας ακόμα χρονιάς, στην οποία αίθουσες και προαύλια φιλοξένησαν μερικές από τις πιο ποιοτικές και δημιουργικές τους ώρες, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο.

«Η γιορτή του προγράμματος είναι μία μικρογραφία των όσων συμβαίνουν στα Ανοιχτά Σχολεία καθημερινά κατά τη διάρκεια της χρονιάς: αίθουσες που φιλοξενούν εργαστήρια και δραστηριότητες για όλους, προαύλια που γεμίζουν με παιδιά προς αναζήτηση του πλησιέστερου, οικείου χώρου για παιχνίδι! Αυτό ήταν το αρχικό μας όραμα και χάρη στη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, αυτό που κάποτε έμοιαζε να είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, έχει γίνει πλέον μία πάγια προσθήκη στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων”, δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε και στα προγράμματα των Ανοιχτών Σχολείων σε σχέση με την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, που είναι φέτος η Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη που σχεδιάστηκε από τα ίδια τα παιδιά, στο 45ο δημοτικό.

Περισσότεροι από 26.000 Αθηναίοι όλων των ηλικιών έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 410 δράσεις που έχει φιλοξενήσει το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο αδιάκοπα εδώ και τρία χρόνια ζωντανεύει τις γειτονιές της πόλης, αξιοποιώντας τα ταλέντα των κατοίκων και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη. Tο πρόγραμμα, που αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πρότυπος θεσμός για την κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και είναι στην αποκλειστική ευθύνη της Αντιδημαρχίας για το Παιδί – Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Photo credits: NiAn Photography

“Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία! Το πείραμα του ‘ανοίγματος’ 25 σχολικών κτιρίων με δωρεάν δράσεις πέτυχε χάρη στη δυναμική συνεργασία που χτίσαμε ανάμεσα στον Δήμο και σε πλήθος ιδιωτικών φορέων, προς όφελος της γειτονιάς”, ανέφερε ο Διευθυντής του Athens Partnership, Αλέξανδρος Καμπούρογλου.

Στη γιορτή προβλήθηκε και το μίνι ντοκιμαντέρ – συλλογή ιστοριών που έκλεψαν τις εντυπώσεις και άλλαξαν την καθημερινότητα των Αθηναίων στις αίθουσες και τα προαύλια του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Το αγαπημένο πρόγραμμα των Αθηναίων, εκτός από τη λήξη μιας επιτυχημένης χρονιάς δράσεων, καινοτομίας και εξωστρέφειας σήμανε και την έναρξη του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου 11 Ανοιχτά Σχολεία φιλοξενούν summer camps και διατηρούν τα προαύλια τους ανοιχτά προς όφελος μικρών και μεγάλων.

Τα 11 Ανοιχτά Σχολεία

 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ – 51ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ακομινάτου 40)
 • ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – 99ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Υγείας 11Α)
 • ΠΑΓΚΡΑΤΙ – 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σπύρου Μερκούρη 20)
 • ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – 76ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης)
 • ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – 12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (Σφηττίων 3 & Κειριάδων)
 • ΚΟΛΩΝΟΣ – 57ο /61ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Διστόμου 67)
 • ΓΚΡΑΒΑ – 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Ταϋγέτου 60)
 • ΚΥΨΕΛΗ – 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Φωκίωνος Νέγρη 63)
 • ΚΥΨΕΛΗ – 45ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Πυθίας 38)
 • ΓΚΥΖΗ – 135ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μομφεράτου 94)
 • ΓΟΥΔΗ – 8ο/106ο/9ο ΕΙΔ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ (Πόντου & Αγίου Θωμά)

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση