Ανοιχτή επιστήμη και καινοτομία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στο ESOF 2018


H μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διεπιστημονική συνάντηση, το EuroScience Open Forum (ESOF), ξεκίνησε χθες, τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου, στην Τουλούζη με συναυλία της Ορχήστρας δωματίου της πόλης και την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτώλιου.

Με σλόγκαν το ««Επιμερισμός της Επιστήμης: Προς νέους ορίζοντες», το ESOF συγκεντρώνει 4.600 ανθρώπους από 85 χώρες: επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και δημοσιογράφους σε ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν καίρια θέματα, όπως οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, η τεχνολογία και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία, περιβάλλον, πολιτικές έρευνας στην Ευρώπη, κλπ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης, ο κ. Carlos Moedas, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, δήλωσε ότι «χωρίς την επιστήμη, δεν υπάρχει γνώση και χωρίς γνώση, δεν υπάρχει δημοκρατία. Εσείς, ως επιστήμονες πρέπει να εκφέρετε τις απόψεις σας έτσι ώστε οι πολιτικοί να επενδύσουν στην έρευνα και στη βασική επιστήμη».

Σήμερα το πρωί, ο Carlos Moedas εγκαινίασε τις εργασίες του ESOF όπου μίλησε για το πρόγραμμα Horizon Europe και το μελλοντικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία πέραν του προγράμματος Horizon 2020. Ο κ. Moedas επικεντρώθηκε σε δύο παράγοντες που «έχουν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού»: την αυξανόμενη συνδετικότητα αλλά και δυσπιστία ως προς την επιστήμη. «Το Horizon Europe πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα επιστημονικό πρόγραμμα. Πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για μια νέα «κοινωνική σύμβαση» μεταξύ πολιτών, κυβερνήσεων και επιστημών».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος Horizon Europe, ανακοίνωσε ότι: «Προτείναμε προϋπολογισμό ύψους 100 δισ. ευρώ για την επιστήμη και την καινοτομία. Και με τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε τρεις κύριους στόχους: ανοικτή επιστήμη, ανοικτή καινοτομία, παγκόσμιες προκλήσεις ».

Ο κ. Moedas ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council): «Πρέπει να κάνουμε μια ριζική αλλαγή όσον αφορά την καινοτομία και γι ‘αυτό θα δημιουργήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας όπου οι καινοτόμοι θα μας λένε τη διαδρομή που θέλουν να πάρουν. Όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο επίτροπος. Το μέλλον της επιστήμης θα μετατοπίσει τις γραμμές της εξουσίας της ευρωπαϊκής επιστήμης και θα δημιουργήσει μια νέα σύνδεση μεταξύ της κυβέρνησης, του ατόμου και της επιστήμης».

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση