Την απόσυρση του «Κλεισθένη Ι» ζητάει από τον πρωθυπουργό η ΚΕΔΕ


Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης» ζητάει η ΚΕΔΕ, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η Ένωση αναφέρει ότι ο «Κλεισθένης Ι» δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση, ενώ χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» το εκλογικό σύστημα που καθιερώνεται, καθώς «αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και αλλού το πλειοψηφικό σύστημα», γεγονός που παραδίδει, όπως υποστηρίζει, την αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγουμε «κερκόπορτα» στις δυνάμεις της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα μας να ελέγξουν και τα όργανα των δήμων και είναι πλέον γνωστό ότι «ένα κράτος, μία κυβέρνηση, ένας δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει η ΚΕΔΕ. «Για να είμαστε, όμως, αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής», τονίζει.

Η επιστολή-αίτημα κοινοποιήθηκε μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, και τη μετάβαση των συμμετεχόντων στη Βουλή, σε μία ύστατη έκκληση προς τους βουλευτές να μη συνυπογράψουν «την καταδίκη της αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Πατούλης τόνισε τόνισε ότι η ΚΕΔΕ επιχείρησε δύο φόρες να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω «φόρτου εργασίας» και επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο δεν επιλύονται προβλήματα, αντίθετα «προστίθενται και μάλιστα κρίσιμα για τη λειτουργία του θεσμού τής αυτοδιοίκησης, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών». Όπως πρόσθεσε, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και περιλαμβάνει άσχετες τροπολογίες. Επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ, μέχρι στιγμής, δεν έχει πει τίποτα περί μη συνταγματικότητας και ευχήθηκε να μη διαπιστωθεί στη συνέχεια, όπως παλαιότερα με το ζήτημα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών. Τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «το χειρότερο στην ιστορία της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης».

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, ο «Κλεισθένης Ι» δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα λειτουργίας των δήμων. Δεν προωθεί την αποκέντρωση. Δεν ενισχύει οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους.

Τέλος, η ΚΕΔΕ ζητάει στην επιστολή της από τον πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα. Γιατί «αν διαλυθούν οι δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας» τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση