Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση η συμμετοχή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις γυναικολογικές παθήσεις


Ενώ οι αρχικές μελέτες έδειχναν μια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπογονιμότητα αλλά και την ανωμαλία στην εμμηνόρροια των γυναικών, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Boston University (BUSM), πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε πολλούς πληθυσμούς.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως λένε, είναι ευρέως γνωστό ότι επηρεάζει την ανθρώπινη καρδιοπνευμονική υγεία, αλλά μόνο πρόσφατα έχουν γίνει έρευνες που αφορούν στη σχέση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα και της αναπαραγωγικής υγείας καθώς και της συχνότητας κάποιων γυναικολογικών παθήσεων.

Χρησιμοποιώντας τις online δημοσιεύσεις των ιατρικών εκδόσεων, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Boston προσπάθησαν να προσδιορίσουν και να αξιολογήσουν τη συμμετοχή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε γυναικολογικές παθήσεις όπως είναι: η στειρότητα, η δυσμηνόρροια, τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση

«Μετά την εξέταση της περιορισμένης βιβλιογραφίας βρήκαμε έγκυρα και προκαταρκτικά στοιχεία σύνδεσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπογονιμότητας και της εμμηνορρυσιακής ανωμαλίας», δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Shruthi Mahalingaiah, MD, MS, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Boston (BUSM). «Ωστόσο, δεδομένης της περιορισμένης ποσότητας ευρημάτων χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθούν σωστά αυτά τα ευρήματα», πρόσθεσε η Mahalingaiah.

Η καθηγήτρια Mahalingaiah πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της υγείας και της γονιμότητας των γυναικών είναι εξαιρετικά σημαντικά ώστε να συμπεριληφθούν στις πολιτικές υγείας και στις κατευθυντήριες οδηγίες που θα αφορούν τη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την ανθρώπινη υγεία.

«Λόγω των επιπτώσεων της αναπαραγωγικής υγείας στον ανθρώπινο πληθυσμό αυτός ο τομέας έχει εξαιρετική σημασία και χρειάζεται να τον υποστηρίξουμε με ειδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης» τόνισε.

Πηγή

Απάντηση