Οι νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επίκεντρο ημερίδας του ΥΠΕΞ


Στις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, για μία πιο σφαιρική και νηφάλια εικόνα, θα ρίξει φως μία επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος της ημερίδας είναι μία γόνιμη επιστημονική συζήτηση γύρω από όλα τα νομικά ζητήματα που αναφύονται από την ιστορική αυτή συμφωνία επίλυσης της διαφοράς με την πΓΔΜ, η οποία θα αποσαφηνίσει κρίσιμα σημεία που θα προάγουν τον σχετικό δημόσιο διάλογο.

Οι ομιλητές της ημερίδας είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, κατά κύριο λόγο καθηγητές πανεπιστημίου, από όλες τις Νομικές Σχολές της Ελλάδος, και πανεπιστήμια όπως το Πειραιώς, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και το Τμήμα Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει τέσσερις συνεδρίες: η πρώτη θα εξετάσει το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο της Συμφωνίας, η δεύτερη τις όψεις της Συμφωνίας ως προς το όνομα και τη χρήση, η τρίτη θέματα εφαρμογής της Συμφωνίας, ιδίως τα ζητήματα της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, και τέλος η τέταρτη θα αφορά στη διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δύο κρατών, αναφερόμενη, πέραν του ονόματος, στα ζητήματα σχετικά με την ιθαγένεια και τη γλώσσα.

Την ημερίδα θα κλείσει με μια συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της, ο υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Νίκος Κοτζιάς. Η είσοδος στο αμφιθέατρο Κρανιδιώτη όπου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα θα είναι κατόπιν προσκλήσεως.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση