Έκθεση του Ai Weiwei στο MUCEM της Μασσαλίας


Έκθεση του Ai Weiwei στο MUCEM της Μασσαλίας

Μια ιδιαίτερη έκθεση του πολυσχιδούς Κινέζου καλλιτέχνη κι ένθερμου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, Ai Weiwei παρουσιάζεται αυτές τις μέρες κι έως τις 12 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MUCEM) στη Μασσαλία.

Η έκθεση με τίτλο «Ai Weiwei Fan-Tan» προτείνει μια κριτική ματιά στην Κίνα, τη Δύση και την τέχνη στη Μασσαλία, μια πόλη με την οποία είναι ιστορικά συνδεδεμένος ο Κινέζος καλλιτέχνης, καθώς ο πατέρας ήταν ο διάσημος ποιητής Ai Qing (1910-1996), ο οποίος «ανακάλυψε» τη Μασσαλία το 1929.

Η έκθεση παρουσιάζει πρώιμα έργα του Ai Weiwei που δηιούργησε στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς και νέα που δημιούργησε ειδικά για το MUCEM. Το έργο του Ai Weiwei, συνδυάζει την κινεζική σκέψη με τη σύγχρονη τέχνη, κι εμπνέεται από τον Μαρσέλ Ντυσάν και τον Άντι Γουόρχολ. Εάν οι δημιουργίες του θέτουν υπό αμφισβήτηση τις κοινωνίες μας με τέτοια δύναμη, είναι επειδή σκηνοθετούν καθημερινά αντικείμενα που ο καλλιτέχνης μετατρέπει σε έργα τέχνης.

Η έκθεση εξετάζει παράλληλα και τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Γαλλίας στα τέλη του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Τα έργα του, «συνδιαλέγονται» με αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του Mucem και μας καλούν να αμφισβητήσουμε αντιτιθέμενες έννοιες όπως «Ανατολή» και «Δύση», «πρωτότυπο» και «κόπια», «καταστροφή» και «διατήρηση». Πάνω απ’ όλα όμως, αμφισβητούν τα συστήματα ερμηνείας μας.

 

 

www.ert.grΠηγή

Απάντηση