Αργεντινή: Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο νομιμοποίησης των αμβλώσεων (video)


Μετά από μία μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 15 ώρες η Γερουσία της Αργεντινής καταψήφισε τελικώς το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις. Ο νόμος προέβλεπε διακοπή της κύησης μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και απορρίφθηκε με 38 ψήφους κατά, έναντι 31 υπέρ.

Κυρίαρχος ήταν ο ρόλος της καθολικής εκκλησίας στην καμπάνια του ΟΧΙ.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όσων διαδήλωναν υπέρ των αμβλώσεων. Κάποιοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, βλέποντας την ελπίδα τους για αλλαγή της νομοθεσίας να χάνεται.

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν την ανακοίνωση του αποτελέσματος όσοι ήταν κατά των εκτρώσεων, έχοντας τη στήριξη και της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε την αντίθεσή του ως προς το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε τις εκτρώσεις μέχρι την 14η εβδομάδα.

Επί 15 ώρες η Γερουσία συνεδρίαζε για το θέμα, το οποίο διχάζει την Αργεντινή. Μπορεί σε δημοσκόπηση πριν την ψηφοφορία το 60% να δήλωνε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, οι γερουσιαστές όμως απέρριψαν το αίτημα.

Στην Αργεντινή μέχρι τώρα επιτρέπονται εκτρώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, ή εάν κινδυνεύει η μητέρα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως η απόφαση της Γερουσίας ισοδυναμεί με ένα «ασυγχώρητο βήμα προς τα πίσω». Εκτιμάται ότι ετησίως στη χώρα γίνονται 300 με 500 εκτρώσεις παράνομα. Διαδηλώσεις υπέρ των αμβλώσεων έγιναν παράλληλα με την ψηφοφορία, στη Βραζιλία και τη Χιλή.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση