Μεσσήνη: Τα μυστικά του ιερού της Ίσιδας (video)


Στη Μεσσηνία, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η αρχαία πόλη της Μεσσήνης, η ίδρυσή της οποίας τοποθετείται στο 370 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα. O καθηγητής Πέτρος Θέμελης βρίσκεται στο τιμόνι των ανασκαφών της αρχαίας πόλης από το 1987. Από τον περασμένο Απρίλιο η αρχαιολογική σκαπάνη επικεντρώνεται στο ιερό της ‘Iσιδας.

Πρόκειται, όπως είπε ο καθηγητής, “ίσως για μια θεά της Αιγύπτου των Φαραώ που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια να λατρεύεται στην Αίγυπτο, αλλά στα χρόνια των Μακεδόνων, των Ελλήνων,των Πτολεμαίων εξελληνίστηκε.’Εγινε σύζυγος του Σάραπη, απλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και την Ελλαδική χερσόνησο και αγαπήθηκε από τους κατοίκους γιατί ήταν μια μητέρα που θρηνούσε το παιδί της, όπως η Παναγία. Ταυτίστηκε με τη μητέρα του Χριστού τα ύστερα χρόνια και ενεπλάκη με τη νέα θρησκεία στην ύστερη αρχαιότητα.

Ο Πέτρος Θέμελης μίλησε και για το συγκρότημα δεξαμενών, που υπάρχει κοντά στο Ιερό της Θεάς Ίσιδας και συμβολίζει τον Νείλο για το βάπτισμα των μυημένων”.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση