Τουρκία: Συνεχείς ανατιμήσεις- Οξύνεται η ρητορική κατά ΗΠΑ (video)


Ανατιμήσεις καθημερινά σε είδη πρώτης ανάγκης διαπιστώνονται στην Τουρκία, όπου παραμένει ανεπίσημη η υποτίμηση της λίρας, αν και οι απώλειες ανέρχονται στο 40%. Πριν ανοίξουν οι διεθνείς αγορές της Δευτέρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τη ρητορική κατά των ΗΠΑ, τις οποίες σε χθεσινή ομιλία του στη Ριζούντα κατονόμασε ως υπεύθυνες για τον «οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατά της Τουρκίας.

«Η χώρα δεν καταρρέει, ούτε καταστρέφεται, δεν έχει πτωχεύσει ούτε διέρχεται κρίση», ανέφερε ο Ερντογάν. Περιέγραψε επίσης το δολάριο, το ευρώ και τον χρυσό ως «τις σφαίρες, τα πυροβόλα και τους πυραύλους του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον της χώρας».

«Όσοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μαζί μας στο έδαφος έχουν φέρει φανταστικά νομίσματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της χώρας μας, την παραγωγή και την πραγματική οικονομία», πρόσθεσε ο Ερντογάν .

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θυσιάζουν τις διμερείς σχέσεις για έναν πάστορα», προειδοποιώντας ότι θα στραφεί σε «εναλλακτικές λύσεις όπως το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ ενεπλάκη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό».

«Έχουμε σταθεί με τους γείτονες πριν και θα ξανά τώρα», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι κρίσιμος παράγοντας στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι η απροθυμία της Άγκυρας να προσχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, όπως αποφάσισε η Ουάσινγκτον αποχωρώντας από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ανακοινώνοντας τον διπλασιασμό των δασμών κατά της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την κράτηση του αμερικανού πάστορα Μπράνσον ως «επαίσχυντη» και παρότρυνε τον Ερντογάν να τον απελευθερώσει «αμέσως».

Ο Άντριου Μπράνσον  είναι πάστορας της Εκκλησίας Ανάστασης της Σμύρνης, μιας μικρής Προτεσταντικής εκκλησίας, και έχει ζήσει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια. Συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κατηγορείται για τρομοκρατία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση