Καυτός εξωπλανήτης με εξαερωμένα μέταλλα


Βαριά μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το τιτάνιο, ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά σε πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο  KELT-9b, ένας αέριος γίγαντας στον αστερισμό του Κύκνου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 ετών φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων, ο τεράστιος εξωπλανήτης, η θερμοκρασία του οποίου φτάνει τους 4.300 βαθμούς Κελσίου, είναι δυνατό να «φιλοξενεί» εξαερωμένα μέταλλα στην ατμόσφαιρά του.

Ο  KELT-9b ανακαλύφθηκε το 2017 από Αμερικάνους αστρονόμους, αλλά οι επιστήμονες τον μελέτησαν τώρα σε βάθος. Ο αέριος γίγαντας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ενώ πιθανότατα διαθέτει ένα μικρό στέρεο πυρήνα.  Πρόκειται για τον πιο καυτό εξωπλανήτη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα (είναι πιο καυτός ακόμη και από μερικά άστρα) και είναι ο πρώτος που στην ατμόσφαιρά του βρέθηκαν μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το τιτάνιο.

Στην πραγματικότητα ο σίδηρος υπάρχει σε αφθονία στο σύμπαν, αλλά επειδή τα άτομά του συνήθως παγιδεύονται μέσα σε άλλα μόρια είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε πιο ψυχρά περιβάλλοντα. Στην περίπτωση του KELT-9b ωστόσο, επειδή ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες, δεν συμπυκνώνονται νέφη στην ατμόσφαιρά του, πράγμα που επιτρέπει στα μεμονωμένα μόρια του σιδήρου και άλλων μετάλλων να αιωρούνται στη μορφή τους. Το τιτάνιο είχε επίσης ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα ενός άλλου εξωπλανήτη στο παρελθόν, αλλά όχι σε ατομική μορφή.

Με την ανάλυση του φάσματος του φωτός που έρχεται από ένα αντικείμενο στο διάστημα, οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν χημικά στοιχεία στον εξωπλανήτη.

Η θερμοκρασία του άστρου KELT-9 -του μητρικού άστρου του εξωπλανήτη- ξεπερνά τους 10.000 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που ο Ήλιος μας έχει θερμοκρασία περίπου 6.000 βαθμών Κελσίου.

Βεβαίως, η τόσο αυξημένη θερμοκρασία του εξωπλανήτη (KELT-9b)  αποκλείει κάθε πιθανότητα να υπάρχει κάποιο είδος ζωής στην επιφάνειά του. Η μάζα του είναι τριπλάσια από αυτή του πλανήτη Δια (του γίγαντα του δικού μας ηλιακού συστήματος) και η διάμετρος του διπλάσια.

Σε αντίθεση με το πλανήτη Δία, ο οποίος ακολουθεί μακρινή τροχιά από τον Ήλιο, ο  KELT-9b περιφέρεται υπερβολικά κοντά στο μητρικό του άστρο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι καυτό, επομένως επηρεάζει άμεσα και τη θερμοκρασία του εξωπλανήτη. Ο  KELT-9b κινείται γύρω από το άστρο του 30 φορές κοντύτερα από ό,τι η Γη γύρω από τον Ήλιο, γι’ αυτό διαγράφει μια πλήρη περιφορά μέσα σε μόνο 36 ώρες (η διάρκεια του έτους του), με την ίδια πάντα πλευρά του να είναι στραμμένη στο άστρο του.

«Το βασικό μάθημα που μας διδάσκουν οι εξωπλανήτες, είναι ότι δεν αρκεί να κοιτάξει κανείς το δικό μας ηλιακό σύστημα. Υπάρχουν πράγματι εξωπραγματικά πράγματα εκεί έξω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της έρευνας Κέβιν Χένγκ.

Η νέα ανακάλυψη, για την ανίχνευση μετάλλων στον καυτό εξωπλανήτη, έγινε από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Γενεύης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένγκ και με τη βοήθεια του Εθνικού Τηλεσκοπίου Γαλιλαίος στη Λα Πάλμα των ισπανικών Καναρίων Νήσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA (αρχείο)

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση