Αυστραλία: O Σκοτ Μόρισον oρκίστηκε 30ος πρωθυπουργός της χώρας


Μετά από μια θυελλώδη πολιτική εβδομάδα, η Αυστραλία έχει πλέον νέο πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον Σκοτ Μόρισον ο οποίος ήταν υπουργός των Οικονομικών στην κυβέρνηση του μέχρι το πρωί της Παρασκευής 24 Αυγούστου 2018 πρωθυπουργού MalcolmTurnbull.

Στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Αυστραλίας) ο Μόρισον ορκίστηκε ενώπιων του Γενικού Κυβερνήτη ως ο 30ος Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Μαζί του ορκίστηκε υπουργός των Οικονομικών ο Josh Frydenberg, και αποτελούν πλέον το νέο δυναμικό δίπολο στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας.

Η ανάδειξή τους στην ηγεσία της χώρας ακολούθησε την ανεπάντεχη νίκη που κατάφεραν στις ενδοκομματικές εκλογές στο Φιλελεύθερο Κόμμα – που συγκυβερνά με το κόμμα των Εθνικών με ισχνή πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή – που έγιναν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αυστραλίας).

Η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας μετά από ψήφο αμφισβήτησης στην ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Πρωθυπουργού Malcolm Turnbull, την οποία προκάλεσε ο Peter Dutton, υπουργός της κυβέρνησης του και στέλεχος του κόμματος από την Πολιτεία του Queensland.

Η αναμέτρηση αυτή, το πρωί της Τρίτης, κατέληξε υπέρ του πρωθυπουργού Turnbull με 48 έναντι 35 ψήφους υπέρ του.

Η κυβέρνηση αποδιοργανώθηκε καθώς ακολούθησαν πολλαπλές παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την εκλογή του Dutton, ενώ η βουλή ανέστειλε τη λειτουργία της έως της 10 Σεπτεμβρίου ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση καθώς ήταν ασαφές ποιος ήταν και ποιος όχι εν ενεργεία υπουργός ώστε να εκπροσωπεί θεσμικά την κυβέρνηση στις επερωτήσεις!

Εν μέσω αυξανόμενης δυσφορίας για τα πολιτικά «παιχνίδια εξουσίας και αντιπαλότητας» που εξελίσσονταν στην πρωτεύουσα Καμπέρα, ο αντίπαλός του πρωθυπουργού Peter Dutton, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του επέμεινε και συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών ώστε να ζητήσει και δεύτερη ψηφοφορία.

Αυτή τη φορά όμως παρουσιάστηκαν και άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Scott Morrison και η υπουργός των Εξωτερικών Julie Bishop και τελικά η μάχη για την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο, δόθηκε ανάμεσα στους Morrison και Dutton με τον πρώτο να κερδίζει με 45 ψήφους υπέρ έναντι 40 του αντιπάλου του.

Η αναταραχή στο κομματικό επίπεδο με αποτέλεσμα την εκ των έσω ανατροπή του πρωθυπουργού φαίνεται να έχει αναπτυχθεί σε εθνικό σπορ πλέον στην Αυστραλία καθόσον οι τελευταίοι 5 πρωθυπουργοί την τελευταία 5ετία έχουν χάσει τη θέση τους μετά από ενδοκομματική αμφισβήτηση, παρά από εκλογική ήττα.

Ο νέος πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στις πρώτες δηλώσεις που έκανε προς τα ΜΜΕ μετά τη νίκη του, έστειλε μήνυμα ενότητας εντός του κόμματος σημειώνοντας πως δεν ήταν αυτός που προκάλεσε την πτώση του πρωθυπουργού Turnbull τον οποίο όπως είπε υπηρέτησε με πίστη ως το τέλος.

Απευθυνόμενος στους Αυστραλούς πολίτες ο Σ. Μόρισον είπε πως η πολιτική αναταραχή έλαβε τέλος, είναι ώρα για διακυβέρνηση, ενώ τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση της καταστροφικής ξηρασίας που μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας με δραματικές συνέπειες κυρίως στους κτηνοτρόφους και την παραγωγή».

Ο νέος πρωθυπουργός την τελευταία δεκαετία υπηρέτησε σε διαφορετικά υπουργικά χαρτοφυλάκια με τελευταίο σταθμό πριν την πρωθυπουργία το υπουργείο των Οικονομικών (θησαυροφύλακας) αλλά στη χώρα είναι ιδιαίτερα γνωστός ως ο εμπνευστής της πολιτικής “Stop the Boats” την οποία σχεδίασε και εφάρμοσε ως υπουργός Συνόρων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, «στρατιωτικοποιώντας» ουσιαστικά τη φύλαξη των ναυτικών συνόρων για να αποτραπεί η έλευση και νέων καραβιών με αναζητούντες άσυλο.

Ανεξάρτητα από την κριτική που δέχθηκε, η πολιτική αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Η ολοκληρωμένη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ενώ παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τύχη της υπουργού των Εξωτερικών Julie Bishop η οποία παρότι μετείχε στο ενδοκομματικό ράλι εναντίον του Μόρισον θεωρείται ως ιδιαίτερα πετυχημένη στο θεσμικό της ρόλο.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση