«Οι γάτες στην ιστορία της τέχνης»


Το Universal Museum of Art, ένα μουσείο εικονικής πραγματικότητας με έδρα το Παρίσι, συνεργάστηκε με το RMN (Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais) στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι γάτες στην ιστορία της τέχνης».

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα ευφυή αιλουροειδή, που εξημερώθηκαν για να συντροφεύσουν τον άνθρωπο στην ιστορία της ζωής, εξακολουθούν να κερδίζουν το θαυμασμό και την αγάπη εκείνων, που αναγνωρίζουν τις γάτες ως πλάσματα σοφά και ανεξάρτητα, η διακριτική παρουσία των οποίων λειτουργεί συχνά κατευναστικά μέσα στο χώρο.

Αυτή η «σοφία» της γάτας, σε συνδυασμό με την ικανότητά της να είναι παρούσα και ταυτοχρόνως απούσα, ενέπνευσε και εμπνέει τους καλλιτέχνες αιώνες τώρα, σε βαθμό που εκείνοι δεν θα μπορούσαν παρά να αφιερώσουν μέρος των έργων τους στα συμπαθή τετράποδα.

Σε ορισμένα έργα οι γάτες εικονίζονται ως το πρωτεύον θέμα, σε άλλα παρουσιάζονται στο «παρασκήνιο». Στην τέχνη τις συναντά κανείς με πολλές αφορμές: Σε δημιουργίες όπως η αφίσα του Steinlen για το καμπαρέ του Rodolphe Salis και στις «ιερές» απεικονίσεις όπως αυτές της αρχαίας Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, οι επιμελητές της ιδιαίτερης αυτής έκθεσης είναι σίγουροι για το εξής: Η έμπνευση ενίοτε παίρνει τη μορφή γάτας. Έχει ουρά και νιαουρίζει για να μας συγκινεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση