Ελληνικές συμμετοχές σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ


Οι επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό συνεχίζονται μετά τα φεστιβάλ της 7ης τέχνης στο Λοκάρνο και στο Σαράγεβο. Σειρά έχουν τρείς παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών στα διεθνή φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, που ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και θα διαρκέσει ως τις 3 Σεπτεμβρίου, διαγωνίζεται και η ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» (Ελλάδα-Γαλλία 2018) .

Η ταινία «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου (Ελλάδα 2018) θα προβληθεί στο τμήμα Orizzonti του 75ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας (29 Αυγούστου με 8 Σεπτεμβρίου). Η εν εξελίξει ταινία του Tudor Christian Jurgiu (Ρουμανία, Ελλάδα) παρουσιάζεται επίσης στο ίδιο φεστιβάλ, στην ενότητα Venice Production Bridge.

Παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Discovery του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο (6-16 Σεπτεμβρίου 2018) θα κάνει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Χαραλαμπόπουλου (Ν. Labôt), με τίτλο «Η Δουλειά της» (Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία 2018). Στο διαγωνιστικό τμήμα Short Cuts του ίδιου φεστιβάλ συμμετέχει επίσης η ταινία «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα 2018).

Επιπλέον, οι τις ταινίες «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή (Ελλάδα 2017) και «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, 2017), που έχουν χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή τους από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα συμμετάσχουν στο Otranto Film Fund Festival (10-15 Σεπτεμβρίου).

Μεταξύ των τριών project που επελέγησαν στο τμήμα Glocal in progress του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν (21-29 Σεπτεμβρίου) βρίσκεται η πρώτη μεγάλου μήκους εν εξελίξει ταινία «Ένας ήσυχος ‘Ανθρωπος» του Τάσου Γερακίνη (Ελλάδα).

Οι παραπάνω συμμετοχές ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ στη σχετική ανακοίνωση επισημάνθηκε πως μέσα από την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό καινούριων δράσεων το ΕΚΚ «θα συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη και την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας εντός και εκτός συνόρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση