Τα συμπτώματα άνοιας πιθανότατα πιο έντονα χειμώνα και άνοιξη


Οι ενήλικες με ή χωρίς τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες καλύτερες δεξιότητες γνωστικής λειτουργίας στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου από ό, τι το χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό διαπίστωσε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε* αυτή την εβδομάδα στην PLOS Medicine από τον Andrew Lim και τους συναδέλφους του από το Κέντρο Επιστημών Υγείας Sunnybrook και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε πρότερες μελέτες έχει επισημανθεί η σχέση μεταξύ εποχής και της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Στη νέα εργασία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 3.353 άτομα που συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές μελέτες κοόρτης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε νευροψυχολογική εξέταση και, για ορισμένους συμμετέχοντες, ήταν διαθέσιμα επίπεδα πρωτεϊνών και γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέση γνωστική λειτουργία ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από ό, τι το χειμώνα και την άνοιξη.

Επιπλέον, οι πιθανότητες να πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια για ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια ήταν υψηλότερες το χειμώνα και την άνοιξη από το καλοκαίρι από ό, τι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Η συσχέτιση μεταξύ της εποχής και της γνωστικής λειτουργίας παρέμεινε σημαντική ακόμα και όταν ελέγχθηκαν τα δεδομένα για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του ύπνου, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάστασης του θυρεοειδούς.

Τέλος, παρατηρήθηκε επίσης μια συσχέτιση με την εποχικότητα στα επίπεδα των πρωτεϊνών και των γονιδίων που σχετίζονται με το Alzheimer, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η μελέτη περιορίστηκε από το γεγονός ότι κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε μόνο μία φορά ανά ετήσιο κύκλο και περιελάμβανε μόνο δεδομένα για άτομα από εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και όχι από το νότιο ημισφαίριο ή περιοχές του ισημερινού.

*www.news-medical.net

Πηγή

Απάντηση