Οι άνδρες καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ


Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και άνοια κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμετωπίζουν οι άνδρες που καπνίζουν για χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας νοτιοκορεάτικης έρευνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σανγκ Μιν Παρκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ανέλυσαν στοιχεία για 46.140 άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Η διακοπή του καπνίσματος σαφέστατα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε βάθος χρόνου, συνεπώς οι καπνιστές έχουν κάθε λόγο να το κόψουν για να επωφεληθούν» σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας.

Από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι, για όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ο κίνδυνος αντιμετώπισης άνοιας ήταν κατά μέσο όρο μικρότερος κατά 19% σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δεινοί καπνιστές. Αντίστοιχα όσοι είχαν σταματήσει το κάπνισμα για χρόνια, αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας κατά 14%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εφ’ όρου ζωής μη καπνιστές αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 18% σε σχέση με τους χρόνιους καπνιστές. Ακόμη, όσοι δεν κάπνισαν ποτέ είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, ενώ για εκείνους που είχαν κόψει το κάπνισμα πριν από χρόνια, τη στιγμή που εξετάστηκαν, η μείωση του κινδύνου για άνοια αγγειακής αιτιολογίας έφθανε το 32%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση