»Οι ενέργειες του Οικ. Πατριαρχείου οδηγούν σε ρίξη και απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας»

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018


mosxa sinodos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ορίσει για πρώτη φορά δύο Έξαρχους στο Κιέβο, στα πλαίσια της προετοιμασίας χορήγησης αυτοκεφάλου σε μια ενιαία Τοπική Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας μέσω ανακοινωθέν εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και βαθιά αγανάκτηση της, όσον αφορά το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αφορά τον διορισμό δύο επισκόπων ως Εξάρχους στο Κίεβο

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή είναι εντελώς αντίθετη με την θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει μόνο τον Μητροπολίτη Ονούφριο ως επικεφαλής της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ενάντια στη βούληση των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα για την διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.

«Για να δικαιολογήσουν την παρέμβασή τους σε υποθέσεις μία άλλης Τοπικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη πρόσφατα σε ψευδείς ερμηνείες ιστορικών γεγονότων και αναφορών, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ούτε κατείχε ποτέ» – αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος τονίζει: «Οι ενέργειες αυτές οδηγούν σε ρήξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών και αποτελούν πραγματική απειλή για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας».

«Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δηλώνει ότι η ευθύνη για τις πράξεις αυτές, πέφτει προσωπικά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και σε όλους εκείνους που τις υποστηρίζουν» – υπογράμμιζει επίσης η ανακοίνωση.

Κλείνοντας η Ιερά Σύνοδος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον».


Εμφανίσεις: 194
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]Πηγή

Απάντηση