»Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έδωσε εκατόμβες μαρτύρων» (ΦΩΤΟ)

Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018


silleitoyrgo mikrasiaton 114

Νίκαια | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νικαίας.

Στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου.

Να αναφερθεί ότι τους Αρχιερείς πλαισίωσαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και οι εφημέριοι του Ναού, πλήθος νέων από τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών και πιστοί κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Σμύρνη το 1922 και στο μαρτύριο του Αγίου εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

»Ιστορικό γεγονός, τραγικό για τα ελληνικό Έθνος, είναι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από ένα τόπο, όπου ο Ελληνισμός μεγαλούργησε για αιώνες, κρατώντας ιερές παραδόσεις καί δημιουργώντας αξιοθαύμαστο πολιτισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: »Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έδωσε εκατόμβες μαρτύρων και ηρώων στο βωμό της Πίστεως και της Πατρίδος, με πρωτοστάτη τον ιερό Κλήρο, όπως είχε συμβεί και στην πρωτοχριστιανική εποχή των διωγμών και στα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς».

»Η ψυχή μας ακουμπάει στον πόνο της Ρωμηοσύνης, που για μια ακόμη φορά προδομένη, πλήρωσε το τίμημα των αγώνων αιώνων, για να δώσει πολιτισμό, ανθρωπιά, νόημα ζωής, πνεύμα ελευθερίας καί Πίστεως» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Κλείνοντας ο κ. Αλέξιος υπογράμμισε: »Ο θαυμασμός μας μεγάλος για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που σήκωσαν αυτό το βάρος. Και όσοι επέζησαν από την άδικη καταστροφή, ήλθαν εδώ, προσευχήθηκαν θρηνητικά, σφίξανε τα χείλη και δούλεψαν κάτω από συνθήκες δύσκολες».

Να σημειωθεί ότι τους ύμνους απέδωσε Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.

Τέλος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και Λειψάνων από τις αλησμόνητες πατρίδες, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των τοπικών αρχών, μαθητών σχολείων του Δήμου και μελών των μικρασιατικών σωματείων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥΠηγή

Απάντηση