Σουηδία: Αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση – Άνοδος της άκρας δεξιάς (video)


Οι κάλπες έκλεισαν στη Σουηδία και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ενώ τα κέρδη για την άκρα δεξιά υπολογίζονται από 3-6%.

Η κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και αριστερών κομμάτων φαίνεται να κερδίζει το 41% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TV4. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσκόπηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει εξαιρετικά μικρό προβάδισμα 39,6%, ενώ η κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των συμμάχων τους του Αριστερού Κόμματος στο κοινοβούλιο λαμβάνει 39,4% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία – τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών – φέρεται να λαμβάνει 40,1 %, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει 16,3%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του TV4 και 19,2%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014· και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.

Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, κατά δημοσκοπήσεις.

Το 20% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση