Σουηδία: Μάχη για αυτοδυναμία – Άνοδος της άκρας δεξιάς (video)


Η εκλογική αναμέτρηση για τις 349 έδρες του κοινοβουλίου της Σουηδίας, χαρακτηρίζεται χαμένη ως προς την αυτοδυναμία και τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για άνοδο της άκρας δεξιάς, τα κέρδη της οποίας υπολογίζονται από 3-6%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας αναμένεται πάντως, να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα, σύμφωνα με δύο exit-polls.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η απερχόμενη «κοκκινο-πράσινη» συμμαχία και η «αστική» αντιπολίτευση (του κέντρου και της δεξιάς) δίνουν μάχη στήθος με στήθος και θα χρειαστεί να γίνουν εντατικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια πλειοψηφία ή η λιγότερο αδύναμη από τις συμμαχίες.

Οι σοσιαλδημοκράτες φέρεται να λαμβάνουν από το 25,4% έως το 26,2% των ψήφων, η χειρότερη επίδοσή τους τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φέρεται να λαμβάνει από 16,3% έως 19,2%, ενώ ορισμένα ινστιτούτα του δίνουν ποσοστό έως 25%. Μια δημοσκόπηση του δίνει τη δεύτερη θέση και μια άλλη την τρίτη.

Οι συντηρητικοί φέρονται να κερδίζουν μεταξύ 17,8% και 18,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι το 2014, που είχαν λάβει το 23% των ψήφων.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014 και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.

Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούσαν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, κατά δημοσκοπήσεις, ενώ το 20% του εκλογικού σώματος δήλωνε αναποφάσιστο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση