Σουηδία: Μετεκλογικό αδιέξοδο με ενίσχυση της άκρας δεξιάς


Σε περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Σουηδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες αφενός επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση της άκρας δεξιάς και αφετέρου προέκυψε πολιτική εξίσωση με τρεις αγνώστους: ποιος είναι ο αληθινός νικητής; Ποιος θα κυβερνήσει; Και με ποιον;

Καμιά από τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών, ενώ οι ακροδεξιοί  «Σουηδοί Δημοκράτες», με επικεφαλής τον Τζίμι Εϊκσον (Jimmie Akesson), εδραίωσαν τη θέση τους ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές  καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη του ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί στη Σουηδία θα «χρειαστούν πολλή φαντασία» για να σχηματίσουν κυβέρνηση, έγραψε η Svenska Dagbladet.

Με ποσοστό 28.4%, το χειρότερο στα εκλογικά χρονικά της παράταξης, ο «κόκκινο-πράσινος» συνασπισμός της αριστεράς, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενο πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν έχει προβάδισμα μόλις μίας έδρας από την κεντροδεξιά αντιπολιτευόμενη συμμαχία.

Με σχεδόν όλες τις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ενσωματωθεί, το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι, και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Αριστεράς, συγκέντρωναν το 40,6% των ψήφων. Η κεντροδεξιά Συμμαχία από την πλευρά της συγκέντρωνε 40,3%.

Λιγότερο από 30.000 ψήφοι χωρίζουν τις δύο δυνάμεις και σχεδόν 200.000 ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων του εξωτερικού.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός πρότεινε ήδη συνεργασία στην τετρακομματική κεντροδεξιά «Συμμαχία» υπό τον Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος απέρριψε την πρόταση και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές, συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από τέσσερα χρόνια). Ενισχύθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα.

Εάν στραφεί στη μόνη εναλλακτική δηλαδή κυβέρνηση μειοψηφίας μαζί με τους Πράσινους, όπως το 2014, θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τους Σουηδούς ακροδεξιούς που ξεκαθάρισαν ότι ζητούν την παραίτηση του, τόνισαν εκλογολόγοι.

Το μετεκλογικό τοπίο εντάσσει τη Σουηδία στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών όπου τα άκρα δεξιά κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Εκλογές Σουηδία: Πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες – Ακολουθεί η κεντροδεξιά

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση