18η Μπιενάλε Χορού της Λυών: Ευρωπαϊκή, ποιητική και πολιτική


«Η Ευρώπη αποσυντίθεται; Το Brexit προκαλεί; Ας οικοδομήσουμε την Ευρώπη των καλλιτεχνών με τη δύναμη της τέχνης και την ένωση των ταλέντων!» Με αυτή τη δήλωση, η διευθύντρια της Μπιενάλε Χορού της Λυών, Ντομινίκ Ερβιέ, εγκαινίασε την 18η έκδοση της διεθνούς διοργάνωσης που θα διαρκέσει από τις 11 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Φέτος, η Μπιενάλε εστιάζει στην Ευρώπη και φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου χορού.  Πέρα από τις 42 παραστάσεις που προτείνει η Μπιενάλε, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει πολλαπλές δωρεάν συναντήσεις που επιτρέπουν στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά στη διοργάνωση.

Τη 18η Μπιενάλε Χορού ανοίγει το μπαλέτο της όπερας της Λυών με ένα έργο του βελγικού διδύμου Peeping Tom. Αρχικά, οι Peeping Tom είχαν βασίσει την παράστασή τους με τίτλο «32 rue Vandendranden», στην ιαπωνική ταινία «Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα» που αφηγείται την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που αναγκάζεται να πάει σε ένα κοντινό βουνό για να πεθάνει. Στην εκδοχή των Peeping Tom, η δράση παραμένει στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα σε δυο τροχόσπιτα γεμάτα ανθρώπινο πόνο και πάθος.

Το ίδιο βράδυ, η Μάγκι Μαρέν θα παρουσιάσει την παράσταση «Ligne de Crête». Πρόκειται για μια παγκόσμια πρεμιέρα ενός έργου που βασίζεται στα συγγράμματα του οικονομολόγου Φρεντερίκ Λορντόν και το οποίο επαναπροσδιορίζει την κοινωνία, υποστηρίζει την επανασύνδεση με τη βαθιά μας επιθυμία, μακριά από τα σαγηνευτικά δολώματα που ο νεοφιλελευθερισμός ενσταλάζει στην καρδιά κάθε ανθρώπου.

Χορός και εικονική πραγματικότητα

Φέτος, η Μπιενάλε φιλοξενεί μια ειδική ενότητα αφιερωμένη στις ταινίες εικονικής πραγματικότητας με θέμα τον χορό. Εξοπλισμένο με ακουστικά εικονικής πραγματικότητας κι ενσωματωμένους αισθητήρες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει προβολές ταινιών εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας που έχουν γυρίσει χορογράφοι διεθνούς φήμης όπως είναι ο Άκραμ Καν και ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι. Παράλληλα θα παρουσιάζονται και δύο παραστάσεις που χρησιμοποιούν εικονική και μεικτή πραγματικότητα των χορογράφων Γιοάν Μπουρζουά και Ζιλ Ζομπάν.

Περισσότεροι από 4500 χορευτές παρελαύνουν για την ειρήνη

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η παραδοσιακή παρέλαση της Μπιενάλε θα επιστρέψει στο κέντρο της πόλης, όπου περισσότεροι από 4.500 ερασιτέχνες χορευτές θα παρελαύνουν για την ειρήνη. Η παρέλαση θα λήξει στις 5:30 μ.μ. με μια παράσταση όπου θα ακουστεί το τραγούδι «Imagine» του Τζον Λένον.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση