Καταδίκη 500.000 € για φοροδιαφυγή στην εγγονή του Φράνκο


Ουδείς υπεράνω της εφορίας στην Ισπανία. Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταβάλει στην εφορία 525.063,96 για εισφορές που δεν κατέβαλε.

Η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της χαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε «ξεχάσει » να αποδώσει τους φόρους της μετά την πώληση το 2006 μετοχών, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και με τα χρήματα αγόρασε μία σειρά ακινήτων στην Καντάβρια, δηλώνοντας μάλιστα κέρδη μόλις 57.209 ευρώ, από τα πραγματικά που απεκόμισε συνολικού υψους  6,7 εκατ. ευρώ. 

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης  και το ανώτατο δικαστήριο  τελεσίδικα αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο, πως δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Η  Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ.

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σαντανδέρ για 1.959.050 ευρώ, ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ. Όπως υποστήριξε η υπεράσπισή της, τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» υποστήριξε πως υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και πως απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με την έδρα του δικαστηρίου και το σκεπτικό της, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμμία δραστηριότητα. Πέρα απο την καταβολή των 500.000€ η «ξεχασιάρα δούκισσα» θα καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, El Pais, El Publico, El Mundo

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση