Μια απλή εξέταση PSA μπορεί να σώσει χιλιάδες άνδρες από καρκίνο του προστάτη


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο καρκίνος του προστάτη. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία).

Στην Ελλάδα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017 στοιχεία, δείχνουν ότι κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 3.200 νέες διαγνώσεις ενώ, σχεδόν 1.700 πεθαίνουν από τη νόσο ετησίως.

Ενημερωτική εκστρατεία

Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), διοργανώνει ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη από τις 17 – 21 Σεπτεμβρίου 2018 με κεντρικό σύνθημά της : «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!».

«Μία φορά τον χρόνο, σύμφωνοι; Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!»

Ο γνωστός ηθοποιός κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, έχει αναλάβει δράση και μέσω του μηνύματος «Μία φορά τον χρόνο, σύμφωνοι; Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!» παρακινεί τους άνδρες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να σπεύσουν να εξεταστούν προληπτικά.

Δωρεάν εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια αυτή, οι άνδρες άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα θα μπορούν μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα,  στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας από 10 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.

Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας   κ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν σε έναν εντοπισμένο σε αρχικά στάδια καρκίνο του προστάτη είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.

Επιπλέον, ο χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε. κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, επεσήμανε ότι στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί καν άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει μετά από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση του προστάτη και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε ο γιατρός, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή ενώ, στην προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.

Σε ότι αφορά τις εξετάσεις, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», κ. Ιωάννης Γκιάλας, τόνισε ότι οι κύριες είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.

Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη. Βέβαια, το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, (είτε) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, (είτε) οξείας προστατίτιδας.

Πηγή

Απάντηση