Ο Σλοβάκος Μ. Σέφκοβιτς υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Γιούνκερ


Ο Σλοβάκος Ευρωπαίος Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019.

Ο 52χρονος αυτός διπλωμάτης καριέρας είναι ο πρώτος από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών –την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου μετά την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– που δηλώνει επίσημα υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ.

Εννέα εθνικά κόμματα, που ανήκουν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, στην Ευρώπη «μου προσέφεραν την υποστήριξή τους, όπως απαιτείται από τους εσωτερικούς μας κανονισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Σέφκοβιτς, που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Να απαλλαγούμε από τα συρματοπλέγματα στο μυαλό μας»

«Σε όλη την Ευρώπη, ακούμε να μιλάνε για υπεραπλουστευμένες λύσεις που στηρίζονται σε λαϊκιστικά, αντιευρωπαϊκά ή ξενοφοβικά οράματα», δηλώνει ο Επίτροπος  που υπηρετεί 10 χρόνια στους κόλπους της Κομισιόν.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα θέσει αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων με σύνθημα  «όλοι ανήκουν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σχέδιο».

Οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Μεταξύ των άλλων πιθανών υποψηφίων από την πλευρά των Σοσιαλιστών για την διαδοχή του Γιούνκερ συχνά αναφέρονται τα ονόματα του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, νυν Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, και του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς, πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής. Ωστόσο αυτοί δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις τους.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την οποία προέρχεται ο Γιούνκερ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα, με την υποστήριξη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Κάθε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια θα πρέπει να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο υποψήφιός της για να αναλάβει επικεφαλής της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

 Προεδρία της Επιτροπής, από ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, είναι αρμόδιο να ορίσει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής, ο οποίος θα πρέπει ωστόσο στη συνέχεια να συγκεντρώσει πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές αξιώνουν κατά συνέπεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίζει ως υποψήφιο τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου που ορίζει το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να σεβαστεί τη διαδικασία αυτή, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή του Γιούνκερ το 2014.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters- DPA

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση